Zaterdagmiddagconcert | Anne-Marieke Evers en Gerben Budding

30 april, 16:30 uur

Jarenlang was het 30 april Koninginnedag. Veel concertbezoekers zullen daar nog steeds aan denken. Op deze dag brengen mezzo-sopraan Anne-Marieke Evers en stadsorganist Gerben Budding een concert met een koninklijk randje. We horen liederen uit Valerius-Gedenck-Clanck en werk van Nederlandse componisten, waarbij het werk van de Friese organist/componist Piet Post een belangrijke plaats inneemt. Ook tijdens dit concert zal er aandacht zijn voor de gedachtenis van Heinrich Schütz (350 jaar geleden gestorven). 

1572-2022, 450 jaar na de ‘geboorte van Nederland’

Piet Post (1919-1979)
Uit: Zes Valeriusliederen voor orgel (1979)
Merck toch hoe sterk

Constantijn Huygens (1596-1687)
Laetatus sum (Ps 122: 1-2)
Quare tristis est (Ps. 42 6-7)

Heinrich Schütz (1585-1672) 350 jaar geleden gestorven
Bringt her dem Herren (Ps 29: 1-2)

Anonymus (16e eeuw)
Uit: Leningrad Manuscript
Wilhelmus

Heinrich Schütz (1585-1672) 350 jaar geleden gestorven
Ich danke dem Herrn (Ps. 111)

Piet Post (1919-1979)
Uit: Zes Valeriusliederen voor orgel (1979)
Wilt heden nu treden

Piet Post (1919-1979)
Uit: Miniaturen 2e serie (1958)

  1. Confide filia
  2. Jubilate Deo
  3. Gloria

Jan Zwart (1877-1937)
Uit: Drie Oud-Hollandse Liederen (Boek XII)
Bede ‘O Heer die daer des hemels tente spreidt’

Catharina van Rennes (1858-1940)
Uit: Kleengedichtjes van Guido Gezelle

  • Mij spreekt de Blomme een tale
  • Als de Ziele luistert

Piet Post (1919-1979)
Uit: Zes Valeriusliederen voor orgel (1979)
Gelukkig is het land

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Mezzosopraan Anne-Marieke Evers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kevin Smith. Zij specialiseerde zich in muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance aan de Schola Cantorum Basiliensis te Basel (Zwitserland). Vervolgens werd zij gecoacht door Mariette Witteveen (Nederland) en Elizabeth Daniels (VS).  

In Basel richtte zij samen met blokfluitiste Anita Orme Della-Marta het ensemble Grand Desir op, dat zich richt op laat-middeleeuwse en hedendaagse muziek. In 2009 won Grand Desir de publieksprijs in The York Early Music Festival Competition (UK). Later dat jaar kwam hun eerste CD uit (Danse et Chanson) en speelden zij een concertserie in het Netwerk Oude Muziek.  

Anne-Marieke is een veelgevraagd soliste voor het oratorium repertoire: Bachs Passionen en Magnificat, werken van C.P.E. Bach, Saint-Saens, Vivaldi, Mozart, Mendelssohn en Strawinsky. 

Zij vertolkte o.a. de rol van Dido in Dido and Aeneas van Purcell en La Tasse Chinoise in L’Enfant et les sortileges van Ravel.  Ook heeft Anne-Marieke een veelomvattend liedrepertoire, inclusief moderne componisten als Poulenc, Berio en Schoenberg. 

In de VS soleerde zij met de Washington Bach Consort en Bach Sinfonia. In 2010 verscheen een CD met alle Motetten van J.S. Bach door Bach Sinfonia met Anne-Marieke als alt solist. In opdracht van de National Gallery of Art schreef zij een kinderconcert bij de expositie City Scapes – Nederlandse steden in de 17e eeuw. In 2016 debuteerde zij bij het Jerusalem Baroque Orchestra in een Matthäus Passion in Jerusalem door 8 zangers. Ook zong zij de rol van Arioco in de wereldpremiere van het complete oratorium Nabucco van Michelangelo Falvetti met the Phoenix Ensemble in het Abu Gosh Festival in 2016. In Bethlehem soleerde zij in het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. 

www.annemariekeevers.com 

 

Organist Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Daarnaast is hij curator muziek van de Stichting Goudse Sint-Jan. 

Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten. Sinds 2018 vormt hij een sopraan-orgelduo met sopraan Nanette Mans. Hij is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole. Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding). Hij won prijzen op diverse internationale orgelconcoursen en maakte verschillende cd’s. 

www.gerbenbudding.nl 

alle concerten en evenementen