Boekpresentatie | Cambiamento Musicale

12 maart, 16:00 uur

Op zaterdagmiddag 12 maart presenteren we een nieuw boek over de geschiedenis van de Sint-Jan.
Voor het eerst is geprobeerd om een volledig beeld van alle cultuurhistorische en religieuze aspecten te schetsen in hun onderlinge samenhang. Aan de hand van toegankelijke teksten en veel nieuwe illustraties bieden we de lezer nieuwe inzichten op 750 jaar geschiedenis. Dit is hét boek om meer te weten te komen over de Sint-Janskerk in Gouda.

Burgemeester Pieter Verhoeve zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen op zaterdagmiddag 12 maart om 16:00 uur. Aansluitend speelt oude muziekensemble Cambiamento Musicale een speciaal zaterdagmiddagconcert.

Concertprogramma

Chromatiek!

Johann Christoph Schultze (1733-1813)
Suite in d-moll:
Ouverture
Badinage
Rondeau
Sarabande
Gavotte
Menuet
Capricie

Matthias Maute (*1963)
Allegro (1998)

Stephen Paxton (1734-1787)
Allegro moderato
Largo affettuoso (An English air by Joseph Baildon)
Allegretto uit Sonate V, Op. 3

Jacob Jhr. van Eyck (1590-1657)
Psalm 9

Arie J. Keijzer (*1932)
Psalm 9 (hoofdorgel)

Johann Pachelbel (1653-1706)
Choral ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’ met 8 Partiten (arr. Cambiamento Musicale)

Jean-Baptiste Lully (1632-1687)
Mr. Baptist of France his Ground (arr. Jan Devlieger)

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
Canzon terza a 2 Canto e basso

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Op tienjarige leeftijd is Magda de Jong begonnen met blokfluit spelen op de muziekschool Nieuwe Waterweg-Noord bij Jan Hofland. Eerst zag ze de blokfluit als beginners instrument maar al snel werd ze verliefd op de klank van de blokfluit. Dat had als resultaat dat ze koos voor de muziek. 

Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde Magda bij Thera de Clerck en in 1995 voltooide ze haar studie bij Han Tol. Als solist speelt Magda samen met verschillende begeleiders zoals Gerben Mourik met wie ze Musica Miniatura vormt. In Duo Passionate speelt ze samen met Jaap-Jan de Rooij. Ook werkt ze samen met dirigent Patrick v.d. Linden. 

Al tijdens haar studie maar zeker na het eindexamen is ze ook begonnen met het opbouwen van een lespraktijk. Eerst in Schiedam, later in Gouda aan de Voorwillenseweg waar een droom werd verwezenlijkt met de bouw van Het Fluithuis (inmiddels een begrip in Gouda en omstreken). In deze karakteristieke ruimte geeft ze les aan jong en oud op alle soorten blokfluiten. Die verschillende soorten fluiten worden ook gebruikt in de ensembles en kwartetten waarin les kan worden gevolgd. 

 Zoals veel musici in vroeger tijden heeft ook Gerrieke Verheij zich bekwaamd in het bespelen van meerdere instrumenten. Door het combineren van de blokfluit als melodie instrument en de cello in zijn continuo functie heeft Gerrieke een veelzijdige kijk op muziek ontwikkeld. 

In 2013 rondde ze haar Bachelor blokfluit ‘cum laude’ af bij Heiko ter Schegget aan het Utrechts Conservatorium. Ze vervolgde haar studie Master blokfluit bij Bart Coen aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar ze in 2015 met ‘grote onderscheiding’ afstudeerde. Het jaar daarna behaalde ze bij hetzelfde instituut haar Bachelor diploma met onderscheiding voor barokcello bij Alain Gervreau. Ze ontving de Prijs Ingeborg Köberle 2016 voor haar bijzondere prestaties aan het Conservatorium te Brussel. 

Als medeoprichtster van blokfluitconsort ‘The Early Byrds’ richt Gerrieke zich met dit consort op de 15e en 16e eeuwse polyfonie, waar zij zich met de cello voornamelijk op de hoogbarokke periode richt. 

Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus geeft Gerrieke met veel plezier privé- en groepsles aan kinderen en ouderen in haar lespraktijk in Den Haag en bij muziekschool Allergando in Waddinxveen. 

 Gerben Mourik behaalde zijn Bachelor en Master-diploma’s Uitvoerend Musicus (met de hoofdvakken orgel en improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Hoofdvakdocenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Daarna volgden privé-lessen bij o.a. Ben van Oosten en improvisatie cursussen bij o.a. Thierry Escaich. 

Hij heeft een actieve concertpraktijk binnen en buiten Europa. Hij is zeer geïnteresseerd in Nederlandse orgelmuziek en speelde de première van diverse composities van Arie J. Keijzer, Johann Th. Lemckert en Jan J. van den Berg. De productie ‘Audite Nova’ met opnamen van vijf Nederlandse orgels uit de periode 1950-1970 (met 20e eeuws repertoire) werd zeer positief ontvangen en werd gevolgd door diverse cd’s, onder andere op zijn eigen label Vita Recordings. 

Als organist was hij werkzaam in Rotterdam (1998-2000), Klundert (2000-2006), vanaf 1 juli 2006 is hij organist van de Grote- of St. Michaëlskerk te Oudewater. In april 2013 werd hem de eretitel ‘Stadsorganist’ toegekend. 

Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de 1e prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem; de jury kende hem deze prijs unaniem toe. In juni 2015 behaalde hij het praktijkdiploma Kerkmuziek aan het Conservatorium te Utrecht; hoofdvakdocent was Mark Lippe. 

alle concerten en evenementen