CD Orgelmis

Gerben Budding

Gerben Budding voert, samen met Ensemble Piacevole, Ars Musica Meisjeskoor en sopraansolisten Marjon van der Linden en Nanette Mans, de Grote Orgelmis en Kleine Orgelmis van J.S. Bach uit. Deze nieuwe productie plaatst de ‘Kleine Orgelmis’ in de context van de liturgie van vandaag. Het Liedboek voor zingen en bidden in huis en kerk uit 2013 en Dienstboek een proeve uit 1998 spelen hierbij een belangrijke rol. De koraalvoorspelen uit de ‘Grote Orgelmis’ (CD I) zijn voorzien van geïmproviseerde koraalzettingen. De koraalvoorspelen uit de ‘Kleine Orgelmis’ (CD II) zijn onderdeel geworden van een volledige orde van dienst zoals die heden ten dage gebruikt zou kunnen worden.

De sensationele opname van Gert van Buuren laat het hoofdorgel in het schip van de Goudse Sint-Jan horen op een manier die ‘live’ in de kerk niet te horen is: direct, gedetailleerd en levendig. Zo is op deze opname de precieze aanspraak van het pijpwerk te horen en gaan er zo min mogelijk boventonen verloren. Tegelijkertijd is ook de ruimte hoorbaar, maar niet als versluierende factor.

Pieter de Ruijter en Gideon van Daalen van PDR Records tekenden voor de opname van ensemble, meisjeskoor en solisten in het koor van de kerk. Deze opname is bewust gemaakt vanuit het perspectief van een luisteraar die, vanaf zijn plekje op de eerste rij, geen detail van de muziek wil missen, maar tegelijk ook de ruimte wil ervaren.

Gerben Budding heeft bij het samenstellen van deze mis heel goed gelet op de toonsoorten van de liederen in combinatie met de composities van Bach. Liederen en Bach-werken die bij elkaar horen, staan steeds in dezelfde toonsoort. Daardoor is deze gezongen kerkdienst een zowat perfect stromend geheel geworden. Nergens zitten hobbels of knikjes. Leuk is: we krijgen niet alleen het hoofdorgel te horen, maar ook het weinig op cd opgenomen Leeflang-koororgel en het kistorgel waarover de Sint-Jan in Gouda beschikt. Budding (*1987) is daar sinds 2018 organist.
Lees de hele recensie

alle concerten en evenementen