Concert bij kaarslicht

vrijdag 10 december, 16:00 uur

Op vrijdag 10 december aanstaande, de dag dat onder normale omstandigheden het evenement ‘Gouda bij Kaarslicht’ zou plaatsvinden, is er om 16.00 uur een bijzonder concert in de Goudse Sint-Jan.

De sopranen Nanette Mans en Isabel Houtmortels brengen samen met de Goudse Stadsorganist Gerben Budding een programma rond Advent en Kerst in het koor van de Sint-Jan. Er klinkt veel oude muziek, waaronder de geweldige muziek van Heinrich Schütz en Dietrich Buxtehude. Daarnaast klinkt werk van o.a. Hugo Distler en John Gardner.

Stadsorganist Gerben Budding zal zowel het Leeflang-koororgel als het Klop-kistorgel bespelen. Het laatstgenoemde instrument zal hij voor de gelegenheid stemmen in de zogenaamde Middentoonstemming.

Reserveer hier tickets

Programma

Advent

Heinrich Schütz (1585-1672)

Uit: Kleine geistliche Konzerte I, Op. 8, Nr. 20, SWV 301
‘Nun komm, der Heiden Heiland’
(twee sopranen en orgel)                                                                   

Uit: Symphoniae sacrae II, Op. 10, Nr. 4
Magnificat, SWV 344
(twee sopranen en orgel)

Hugo Distler (1908-1942)

Uit: Drei Geistlich Konzerte für Sopran und Orgel, Op. 17
‘Lieben Brüder, schicket euch in die Zeit’

Uit: Weihnachtsgeschichte, Op. 10
Magnificat 

Georg Friedrich Händel (1685-1750)
Uit: Messiah, HWV 56
Air ‘Rejoice’

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Uit: Cantate BWV 80, ‘Ein feste Burg ist unser Gott’
(sopraan en orgel)

Kerst

John Gardner (1917-2011)
‘Tomorrow shall be my dancing day’, Op. 75, No. 2
(sopraan en orgel)

Heinrich Schütz (1585-1672)
Kleine geistliche Konzerte II, Op. 9, Nr. 9
‘Verbum caro factum est’, SWV 314
(twee sopranen en orgel)

Kleine geistliche Konzerte II, Op. 9, Nr. 8
‘Bone Jesu, verbum Patris’, SWV 313
(twee sopranen en orgel)

Kleine geistliche Konzerte II, Op. 9, Nr. 10
‘Hodie Christus natus est’, SWV 315
(twee sopranen en orgel)

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
‘Ons is gheboren een Kindekijn’, SwWV 315
(orgel)

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Chiacona ‘Laudate pueri Dominum’, BuxWV 69
(twee sopranen en orgel)

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

Reserveren is niet mogelijk voor dit concert
Om het concert bij te kunnen wonen moeten wij vragen om uw Coronapas

Sopraan Nanette Mans (2000) studeert momenteel klassieke zang aan het Codarts conservatorium in Rotterdam bij bariton Henk Neven. De jaren voor haar opleiding heeft ze les gehad van sopraan Tamar Niamut. Afgelopen jaren was Nanette te horen als soliste in onder andere het Stabat Mater van Pergolesi, diverse solocantates (o.a. Bach en Telemann), Paulus van Mendelssohn en gaf ze diverse liedrecitals.
Haar passie voor zingen ontstond binnen het ensemble, waardoor Nanette veel ervaring heeft op dat gebied. Ook als zangpedagoge is Nanette al een paar jaar actief. Ze geeft les op de Koorschool van Stichting Ars Musica en is stemcoach voor ensembles. Daarnaast is ze langzaam bezig met het opbouwen van haar eigen lespraktijk.

Isabel Houtmortels zong vanaf 2014 bij Vocaal Talent Nederland. Tot haar zestiende zong ze in het Nationaal Kinderkoor. Vanaf haar zestiende zong ze bij het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Daarmee bezorgde ze concerten in binnen en buitenland en werkte ze met een aantal bekende dirigenten.
Na het behalen van haar eindexamen besloot ze een tussenjaar te nemen en naar Londen te gaan. Daar heeft ze onder andere ook in the London Youth Choir gezongen. Ze traden op in the Royal Alberthal en the St.Paul’s Cathedral. Ook kreeg ze daar zangles van Penny Homer.
Terug in Nederland kreeg ze les van Irene Verburg.
Sinds September 2019 studeert ze aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Hier studeert zij het hoofdvak klassieke zang bij Charlotte Riedijk.
Ook zingt zij nu in een kwartet onder leiding van Harry van Berne.

Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten.
Hij is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole.
Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding).
Hij won prijzen op diverse internationale orgelconcoursen en maakte verschillende cd’s.

alle concerten en evenementen