Feestelijk programma voor trompet en orgel

29 januari, 16:00 uur

De concertserie 2022 van de Goudse Sint-Jan begon met drie livestreamconcerten, maar nu is het moment daar: sinds lange tijd is het weer mogelijk om een concert bij te wonen. Stadsorganist Gerben Budding benaderde daarom trompettist Pascal van de Velde, met wie hij regelmatig samenwerkt, om een feestelijk programma ten gehore te brengen met onder andere spetterende barokmuziek. Viva la musica!  

Programma

Niels Gade (1817-1890)
Festliches Präludium über den Choral ‘Lobe den Herren’
(orgel en trompet) 

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
‘He shall feed his flock’ (uit: Messiah, HWV 56)
(trompet en orgel) 

Music for the Royal Fireworks
(trompet en orgel) 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Aria variata alla maniera Italiana, BWV 989
(orgel solo) 

Tomaso Albinoni (1671-1751)
Adagio in sol minore
(trompet en orgel) 

Sonate in do maggiore
(trompet en orgel) 

Hale Ascher VanderCoock (1864-1949)
Carnatations
(trompet en orgel) 

Ralph Vaughan Williams (1872-1958) 150 jaar geleden geboren
Uit: Preludes founden on Welsh Hymn Tunes:
Nr. 2 Rhosymedre 

Giuseppe Torelli (1658-1709)
Sonate in re maggiore 

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

Om het concert bij te kunnen wonen moeten wij vragen om uw coronatoegangsbewijs.

Pascal van de Velde begon met het bespelen van de trompet bij de nog altijd actieve Muziekvereniging Crescendo te Dreischor (Zeeland). Hij studeerde met onderscheiding af als Bachelor of Music aan het Utrechts Conservatorium en vervolgde zijn studie aan Escola Superior de Musica de Catalunya in Barcelona waar hij in 2007 afstudeerde als Master of Music. Verder ontving Pascal enkele lessen van Maurice André (een wereldberoemde trompetsolist) tijdens de Internacional Curso de Musica 2007 in Benidorm. 

Pascal speelde mee in musicalproducties als Evita (2007 en 2018), Joseph and the amazing Technicolor Dreamcoat, Mary Poppins, Ciske de Rat (2016), Was Getekend Annie M.G. Schmidt en Anastasia. Ook was hij werkzaam in vele Nederlandse orkesten waaronder Het Promenade Orkest en ‘l Orchestre Particolare. Op televisie is Pascal onder andere te zien en te horen bij Nederland Zingt. Ook in de koorwereld is Pascal een bekende speler, met grote regelmaat werkt hij mee aan koorconcerten in heel Nederland.  

Pascal is als koperdocent verbonden aan Muziekschool Zeeland en is voor deze muziekschool ook actief als MaakMuziek Coach. Een nieuwe vorm van muziekonderwijs volgens de MaakMuziek Methodiek. Pascal heeft zich verdiept in de Music Playground Sessions, een nieuwe vorm van samenspel. 

 Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten. 

Zijn brede repertoire omvat alle stijlperioden. Dit resulteert in een doordachte en verrassende programmering tijdens concerten. Gerben is een enthousiaste promotor van Nederlandse orgelmuziek. Niet alleen geeft hij veel aandacht aan moderne Nederlandse orgelmuziek (waaronder de muziek van Daan Manneke), maar ook haalt hij hierbij vergeten Hollands Meesters onder het stof vandaan. In dit kader had hij een wereldprimeur met de eerste integrale cd-opname (9 cd’s) van de orgelwerken van Samuel de Lange jr., een opname die lovend werd ontvangen. 

Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding). 

Hij won de eerste prijs op het Internationale orgelconcours ‘Agati-Tronci’ in Pistoia (Italië), de tweede prijs op het Internationaal Schnitgerconcours in Alkmaar, de Litaize-prijs op het Internationaal César Franck Concours in Haarlem en de publieksprijs op het improvisatieconcours in Dudelange (Luxemburg). 

Gerben is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole. 

alle concerten en evenementen