Kaat Schraepen en David Voncken | Nebulae

Zaterdag 28 november 2020

GEANNULEERD

In het programma ‘Nebulae’ draait het om de nevels van inspiratie die een muziekstuk tot stand brengen. Nebulae staat als metafoor voor inspiratie, voor iets vaags en ongrijpbaars dat naar iets werkelijks wordt omgezet.
Voor de tweede altvioolsonate van Brahms was de klarinettist Richard Mühlfeld zijn grote inspiratie. Zijn spel was zo betoverend dat het Brahms aanzette tot het componeren van nog een hele reeks werken met klarinet, waaronder deze prachtige sonate die oorspronkelijk voor klarinet en piano geschreven werd. Het werk dat daarop volgt, de suite 1919 van Bloch had als inspiratie voortvluchtige dromen over het Verre Oosten, dat Bloch tot zijn spijt nooit heeft kunnen bezoeken behalve in zijn verbeelding.
We sluiten af met een werk van Schumann, zijn Fantasiestücke Op.73, oorspronkelijk Soiréestücke getiteld. De titel veranderde Schumann zodat de uitvoerders hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Nebulae, altijd ongrijpbaar en mysterieus, altijd wat muziek tot leven wekt.

 

alle concerten en evenementen