Lunchconcert | Christiaan Ingelse

4 augustus, 12:00 uur

Oud Stadsorganist van Gouda, Christiaan Ingelse, heeft een programma gemaakt met Trio’s voor orgel uit verschillende stijlperiodes. Bij een orgeltrio gaat het om drie totaal zelfstandige stemmen die met elkaar in gesprek zijn. Het betreft het meest kamermuzikale genre wat op orgel denkbaar is. 

Programma

Thema: De kunst van het triospel 

Johann Ludwig Krebs (1713–1780)
Trio in Es à 2 Claviere è Pedale

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847)
Trio in F 

Christiaan Ingelse
Drie koraaltrio’s
-Psalm 34 Ik loof den Heer altijd
-Psalm 38 Laat toch niet uw toorn, o Here, mij verteren
-Psalm 37 Verlustig u, mijn ziel, in God den Here 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonata II in c-moll, BWV 526
-Vivace
-Largo
-Allegro 

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Christiaan Ingelse studeerde orgel bij Piet van Egmond en aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek te Den Haag bij Adriaan Engels en Wim van Beek. Bij het behalen van zijn solistendiploma ontving hij de zilveren Fock-medaille en de Nicolai-prijs.
Hij bekroonde zijn studie met het behalen van de Prix d’ Exellence. Ter voorbereiding hiervan specialiseerde hij zich in de Barokmuziek bij Gustav Leonhardt en in Wenen aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst bij Herbert Tachezi. 

 Christiaan Ingelse was ruim 30 jaar hoofdorganist van de St. Janskerk te Gouda en daarbij in het laatste jaar ook stadsorganist van Gouda. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland.
Hij maakte vele CD’s, waaronder een integrale opname op dubbel CD van het “Dritter Theil der Clavier Übung “ van Johann Sebastian Bach.
Zijn nieuwste cd-productie is: “Christiaan Ingelse bespeelt de vier orgels van de Goudse Sint-Janskerk”, waarop hij, naast het Moreau-orgel en het Leeflang koororgel, ook het kistorgel van Klop en het kabinetorgel van Mitterreither bespeelt. 

Christiaan Ingelse is actief als componist van koraalbewerkingen voor orgel. Hij componeert in verschillende stijlen: barok, romantisch en gematigd modern. Veel van zijn composities zijn als bladmuziek uitgegeven bij o.a. Den Hertog, Willemsen, Boeijenga, en Spiritoso
Hij maakte twee CD’s met eigen psalmcomposities: Canticum Novum en Psalmen, bron van inspiratie.
Christiaan Ingelse schreef een, inmiddels veel gebruikte, zesdelige nieuwe lesmethode voor kerkorgel: Organo Pleno, en een driedelig supplement Organo Pleno + (uitgegeven bij Uitgeverij Willemsen).
Hij won in 2019 twee prijzen i.v.m. de door Orgelkids georganiseerde internationale compositiewedstrijd, namelijk een tweede prijs voor een orgelsolo voor het zgn. “Doe-orgel” en een tweede prijs voor een Bachbewerking voor het zelfde instrument. 

Christiaan Ingelse werkte als redacteur en auteur mee aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist (Uitgave: Boekencentrum) 

alle concerten en evenementen