Online orgelconcert rond Henri C.J. de Man

Liveregistratie | Dinsdag 16 juni, 20.00 uur

Tijdens een online orgelconcert op 16 juni staat Gerben Budding stil bij Henri C.J. de Man, die tot zijn dood – dit jaar 75 jaar geleden – organist was van het Moreau-orgel in de Goudse Sint Jan. In dit concert klinken twee historische NCRV-opnames van De Man zelf én speelt Gerben Budding enkele werken van De Man (waaronder zijn Fantasie en Fuga) en orgelwerken van Guilmant en Franck die hij voor de oorlog vaak in Gouda uitvoerde.

Aanleiding

Via kleindochter Ria de Man ontving de huidige stadsorganist Gerben Budding historische opnames uit het voormalige NCRV-archief. Daarmee ontstond het idee een concert te wijden aan de organist die volgens bronnen ‘breed werd gewaardeerd om zijn veelzijdigheid en virtuoze spel, zowel tijdens kerkdiensten als tijdens de vele concerten die hij op het beroemde Moreau-orgel gaf.’ Vermeldenswaardig is dat het eerste orgelconcert, ooit op de radio uitgezonden, werd uitgevoerd in 1926 in de Sint Janskerk door Henri C.J. de Man. Gerben Budding kreeg ook inzicht in vele concertprogramma’s van Henri C.J. de Man, waardoor er een vrij compleet beeld ontstaat rond deze organist. Alle reden om stil te staan bij zijn nalatenschap.

Kijk en luister mee

Programma

I. Henri C.J. de Man als componist
Fantasie en Fuga (Henri C.J. de Man)
Vivace – Uit: 24 Präludien Op. 60 (Samuel de Lange)

II. Henri C.J. de Man als kerkorganist
Psalm 77 (Henri C.J. de Man)
Psalm 73 (Henri C.J. de Man)
Psalm 146 (Henri C.J. de Man)

III. Henri C.J. de Man als concertorganist
Marche Funèbre et Chant Séraphique (Alexandre Guilmant)
Prière et Berceuse (A. Guilmant, opname NCRV, door Henri C.J. de Man)
Prélude, Fugue et Variation (César Franck)
Pièce Héroïque (César Franck)

Over Henri C.J. de Man

Henri C.J. de Man werd geboren op 27 april 1888 in Gorinchem en volgde zijn opleiding bij J. A. de Zwaan aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij in 1911 met onderscheiding afstudeerde. Hij was organist in Oudewater en Maassluis en vanaf 1924 tot zijn overlijden op 16 november 1945 in Gouda. Hij wordt beschouwd als belangrijke figuur uit de organistengeneratie van rond 1930. Henri C.J. de Man componeerde in 1927 de Fantasie en Fuga, een omvangrijk werk dat door uitgeverij Musiscript enkele jaren geleden werd uitgegeven samen met enkele van zijn koraalbewerkingen.

E3Media Invisible Dot

alle concerten en evenementen