GEANNULEERD: Orgelconcert | Sietze de Vries

26 november 2021

DIT CONCERT IS GEANNULEERD

De organist Sietze de Vries laat bij dit orgelconcert twee theologen muzikaal een dialoog aangaan.
Luther laat zich vertegenwoordigen in de muziek van Sweelinck, Bach en Mendelssohn en als reactie daarop reageert ‘Calvijn’ daarop met improvisaties van een aantal Geneefse Psalmen. Wees van harte welkom om dit concert mee te maken waarbij Sietze de Vries de richting bepaalt.

Thema: Luther en Calvijn in dialoog

Koororgel:

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621):
Psalm 23 ‘Mein hütter undt mein hirtt’ (koraal en 3 versus)

Improvisatie: Was kann uns kommen an für Not

Hoofdorgel:

Johann Sebastian Bach (1685-1750):
Aus tiefer Not schrei ich zu dir BWV 686 (Pro Organo Pleno e Pedale doppio)

Improvisatie: Psalm 130

Johann Sebastian Bach (1685-1750):

Dies sind die heil’gen zehn Gebot BWV 678 (A 2 Clav. Et Ped. Canto Fermo In Canone)

Improvisatie: Psalm 119

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847):
Sonate A-dur op.65 nr.3
– Con moto maestoso
– Andante tranquillo

Improvisatie: Psalm 130

Sietze de Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus.

Hij ontving zijn orgelopleiding onder anderen van Wim van Beek en Jos van der Kooy. Bij laatstgenoemde docent studeerde hij eveneens improvisatie, net als bij de illustere Jan Jongepier. Naast zijn bachelor en master diploma’s, is hij in het bezit van de bevoegdheidsverklaring I Kerkmuziek en de aantekening improvisatie. Tijdens en na zijn studie aan de conservatoria van Groningen en Den Haag maakte hij naam door niet minder dan vijftien prijzen te winnen bij diverse orgelconcoursen. Een afsluitend hoogtepunt van deze periode was het winnen van het internationale improvisatieconcours te Haarlem in 2002.

In het nieuwe millennium nam de carrière van Sietze de Vries ook internationaal een hoge vlucht: hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Groningse Martinikerk als opvolger van Wim van Beek. In zijn functie van artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen, promoot hij het historische orgelbezit van de provincie, met als uitvalsbasis de Petruskerk te Leens.

Naast zijn werk als concerterend en docerend organist, is Sietze de Vries internationaal actief als excursieleider, geeft hij lezingen en masterclasses, maakt hij mediaproducties en produceert hij speciale kinderprogramma’s rondom het orgel. Zijn betrokkenheid bij het ontwikkelen van jong talent blijkt ook uit het feit dat hij vaste begeleider is van de bekende Koorschool Noord Nederland (Roden Girl Choristers). Artikelen van zijn hand over kerkmuziek, orgelbouw en improvisatie verschijnen regelmatig in diverse internationale bladen.

www.sietzedevries.nl

alle concerten en evenementen