Orgelconcert | Thorsten Maus

zaterdag 9 oktober, 16.00 uur

“Bach! Bach! Bach!”

De Duitse organist Thorsten Maus speelt een spectaculair Bach-programma op het hoofdorgel van de Goudse Sint-Jan. Naast originele orgelwerken klinken er diverse transcripties.

Hij opent zijn programma met de zogenaamde Pièce d’Orgue, een driedelig, Frans-geïnspireerd werk. Bach had bewondering voor Nicolas de Grigny, wiens orgelwerken hij had overgeschreven voor eigen gebruik. Het hoofdorgel van de Sint-Jan is van een Vlaamse bouwer met Franse orgelbouwprincipes. Alle reden om het concert met de Pièce d’Orgue te openen. Let vooral op de registratie van het middendeel: een stralend Plein-Jeu (een heldere registratie met een hoofdorgel voor de Mixtuur), wat op het orgel van de Sint-Jan zeer karakteristiek klinkt.

Thema: “Bach! Bach! Bach!”

Werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Pièce d´Orgue, BWV 572

  • Très vitement
  • Gravement
  • Lentement

Uit: Sonata III, BWV 1016
– Adagio ma non tanto (arr. Werner Spaniol)

Uit: Ratswahlkantate, BWV 29
– Sinfonia (arr. Alexandre Guilmant)

‘Liebster Jesu, wir sind hier’, BWV 731

Concerto in a-moll nach Vivaldi, BWV 593

  • Allegro
  • Adagio
  • Allegro

Concerto Italiano, BWV 971
Andante (arr. Werner Spaniol)

Fantasie und Fuge in g-moll, BWV 542

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

Reserveren is niet mogelijk voor dit concert
Om het concert bij te kunnen wonen moeten wij vragen om uw Coronapas

Thorsten Maus (*1972) studeerde kerkmuziek aan de Folkwang Universiteit te Essen (D) (orgel bij Gisbert Schneider) en behaalde zijn A-diploma voor improvisatie met onderscheiding.
Verder studeer hij orgel bij Ludger Lohmann en improvisatie bij Jos van der Kooy en Thomas Nowak.
Hij volgde masterclasses bij onder andere Jon Laukvik, Ton Koopman en Pierre Pincemaille. Thorsten was de enige Duitse prijswinnaar bij het Improvisatieconcours te Saarbrücken. In 2005 was hij finalist bij het belangwekkende improvisatieconcours te St. Albans (UK).
Sinds 2004 is Thorsten kerkmusicus van de St. Peter in Recklinghausen en als docent verbonden aan het onderwijsprogramma van het Bisdom van Münster. Maus is artistiek leider van de jaarlijkse ‘Recklinghäuser Orgeltage’ en oprichter van het koor ‘Bach-workshop’.
Hij is zeer actief als interdisciplinair improvisator op verschillende instrumenten. Van hem verschenen diverse CD-producties en een bladmuziekuitgave. Thorsten is internationaal actief als orgel-solist.

alle concerten en evenementen