Het Nederlands Projectkoor | Karl Jenkins, The Armed Man

zaterdag 23 oktober, 16.30 uur

Het werk
The Armed Man is de titel van een mis gecomponeerd door de Welshe componist Karl William Jenkins, met als ondertitel ‘A Mass for Peace’. Het stuk is gecomponeerd in opdracht van ‘The Royal Armouries’ (de Koninklijke Arsenalen), een museum in Leeds dat is ingericht ter gelegenheid van de Millenniumvieringen. De première vond plaats in London in 2000, in de Royal Albert Hall. Het stuk was oorspronkelijk opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis, die plaatsvond terwijl Jenkins aan zijn compositie werkte. Inmiddels is dit werk wereldwijd bekend en wordt het vaak uitgevoerd tijdens herdenkingen.

Net als eerder het ‘War Requiem’ van Benjamin Britten is The Amed Man in essentie een anti-oorlogstuk. Net als Britten’s werk is het opgebouwd rond het ordinarium van de christelijke mis, dat gecombineerd wordt met andere bronnen, onder andere het vijftiende-eeuwse volkslied ‘L’homme armé’ in het eerste en het laatste deel.

De teksten die gebruikt worden vallen in drie categorieën: heroïsche teksten over oorlog en geweld, smartelijke teksten over de gevolgen van het geweld en tenslotte de teksten die hoop brengen en die er op wijzen dat duurzame vrede mogelijk is.

Uitvoerenden
Het Nederlands Projectkoor
Emma Brown, mezzo-sopraan
Brassband Gelderland, orkest
Martin van der Brugge, dirigent

 

Tickets a € 12,75 kunt u hier bestellen
Voor dit concert is een coronatoegangsbewijs verplicht

Het Nederlands Projectkoor
Het Nederlands Projectkoor bestaat uit 200 zangers uit het hele land, die op projectbasis een werk instuderen en uitvoeren.

Emma Brown
De Britse mezzo-sopraan Emma Brown studeerde af in Muziek aan de Universiteit van Cambridge voordat ze naar Nederland verhuisde om zang en compositie te gaan studeren. Ze behaalde cum laude haar Master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Emma wordt veelvuldig gevraagd om te zingen tijdens herdenkingen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Engeland, Nederland, België en Frankrijk. Twee jaar geleden zong ze in Normandië tijdens de Britse 75 jaar D-Day herdenkingen voor veteranen, politici, en Prins Charles en de Duchess of Cornwall, en tijdens de officiële Airborne Herdenking in Arnhem. In 2018, voor de honderdjarige wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog, zong ze voor de officiële Amerikaanse herdenking en voor verschillende Britse, Franse, en Belgische ceremonies.
Naast haar werk tijdens herdenkingen treedt Emma zeer regelmatig op tijdens klassieke uitvoeringen. Als student zong ze al bij de Nederlandse Opera; in de afgelopen jaren soleerde ze in onder andere oratoria van Bach, Vivaldi, Mozart, Mendelssohn, Dvorák en Verdi.

alle concerten en evenementen