Studentenconcert | Leendert Verduijn

Donderdag 22 juli, 12.00 uur

Het programma opent met een wervelend stuk van de orgelcomponist bij uitstek: Johann Sebastian Bach. In dit preludium is een belangrijke rol weggelegd voor het pedaal. Na deze opening volgt een koraalbewerking van het Glorialied ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’. De melodie ligt hier in de tenor, het middengebied van de orgelklank, wat een verwijzing is naar Christus als tweede persoon van de Drie-eenheid.

Op het hoofdorgel gaan we verder met een compositie die lijkt op Mozart, maar dan…

Het hoofdgerecht in dit programma is de vierde sonate van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Een werk waarin ruimte is voor virtuositeit én lyriek.

 

Programma

Koororgel

Johann Sebastian Bach
(1685-1750)
Praeludium in G-dur, BWV 541a

Uit: Leipziger Orgelchoräle
‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’, BWV 663

Hoofdorgel

Zsolt Gárdonyi
(*1946)
Mozart Changes

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Sonate IV in B-dur, Op. 65
Allegro con brio
Andante religioso
Allegretto
Allegro maestoso e vivace

Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Met de Museumkaart, Rotterdampas, Vriendenpas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.
Na afloop is er een collecte voor de musici.

Leendert Verduijn (*1996) begon op zeer jonge leeftijd met orgelspelen. Het orgelspel wat hij om zich heen hoorde probeerde hij na te doen. Vanaf zijn 9e levensjaar leerde hij het notenschrift lezen van de heer C. Corbijn. Aansluitend nam hij les bij Hans Pors, organist te Bodegraven, die hem begeleidde naar het toelatingsexamen conservatorium.

In 2012 werd hij op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding van het Utrechts Conservatorium, waar hij gedurende 1 jaar studeerde bij Reitze Smits. Vervolgens werd Leendert toegelaten tot de orgelopleiding van het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Hij studeerde bij Bas de Vroome, Aart Bergwerff en Hayo Boerema (improvisatie) en sloot in 2018 zijn bachelorstudie orgel af. Eveneens sloot Leendert begin 2018 zijn kerkmuziekstudie met goed gevolg af. Kerkmuziekdocenten waren Hans van Gelder, Hanna Rijken (liturgiek) en Arie Hoek (cantoraat en hymnologie). In 2020 rondde hij de opleiding ‘Docent Muziek’ af en vanaf september 2020 studeert hij voor de ‘Master Orgel’ bij Ben van Oosten.

Naast de genoemde orgelstudies volgde Leendert masterclasses bij onder anderen Wolfgang Seifen en Luc Bastiaens. Hij volgde meerdere masterclasses aan de zomeracademie van het Internationaal Orgelfestival in Haarlem. Hier kreeg hij les van onder anderen Olivier Latry, Lorenzo Ghielmi en Leo van Doeselaar. In 2017 won Leendert de 1e prijs van het 25e en laatste Govert van Wijnconcours Maassluis en tevens de 3e prijs op het Ambitus Orgelconcours.

​Als kerkorganist is Leendert verbonden aan de Hervormde gemeenten van Oudewater-Hekendorp en Sluipwijk. Samen met Mieke Verduijn-Glasbergen een bloeiende lespraktijk voor orgel en piano in Gouda. Leendert is lid van Ensemble Animé, en speelt in concerten als solist en begeleider.

alle concerten en evenementen