Vrijdagavondconcert | Sint en Advent in Goudse Sint-Jan

Vrijdag 3 december, 20.00 uur

Stadsorganist Gerben Budding en sopraan Nanette Mans geven op vrijdag 3 december om 20.00 uur een concert in de Goudse Sint-Jan. Het betreft een concert in de zaterdagmiddagserie. Dit concert moet door omstandigheden echter op vrijdagavond plaatsvinden.

Er klinkt Sinterklaas-muziek van Scheidemann en Donati en Adventsmuziek van o.a. Schütz en Distler.
Daarnaast is er aandacht voor werk van de Sweelinck van de 21e eeuw: Daan Manneke (*1939).
Van hem klinkt o.a. het Konzert für Sopran uit de in september 2021 vrijgekomen Basler Psalmen.
Het Konzert für Sopran maakt gebruik van een tekst van Erasmus. Volgend jaar, tijdens Gouda 750, zullen de volledige Basler Psalmen worden uitgevoerd.

programma

Koorkerk

Heinrich Scheidemann (1595-1663)
Magnificat 5.Decembri toni (orgel)

Heinrich Schütz (1585-1672)
Magnificat, SWV 344 (sopraan en orgel)

Ignatio Donati (1570-1638)
‘Quis est hic?’ (sopraan en orgel)

Hugo Distler (1908-1942)
Uit: Drei Geistlich Konzerte für Sopran und Orgel, Op. 17
‘Lieben Brüder, schicket euch in die Zeit’

Uit: Weihnachtsgeschichte, Op. 10
Magnificat

Georg Friedrich Händel (1685-1750)
Uit: Messiah
‘Rejoice’

Schip

Gerben Budding (*1987)
Improvisatie (orgel)

Daan Manneke (*1939)
Psalm 82 (sopraan en orgel)

Evokation

Psalm 118

‘Nun singet Dank und lobt den Herren’

Passacaglia  [Recit de cromorne]- Canzone [Basse de trompette] (orgel)

Konzert für Sopran und Orgel

  • Psalm 65, Vocalise
  • Lamento pacis ‘Vix ulla tam iniqua pax, quin bello vel aequissimo sit potior’
  • Cantique ‘Man betet, Herr, in Zions Stille’
  • Motet ‘O Dieu la gloire, qui t’est deuë’

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

Voor dit concert is een coronatoegangsbewijs verplicht

Sopraan Nanette Mans (2000) studeert momenteel klassieke zang aan het Codarts conservatorium in Rotterdam bij bariton Henk Neven. De jaren voor haar opleiding heeft ze les gehad van sopraan Tamar Niamut. Afgelopen jaren was Nanette al te horen als soliste in onder andere het Stabat Mater van Pergolesi, diverse solocantates (o.a. Bach en Telemann), de Paulus van Mendelssohn en gaf ze diverse liedrecitals.
Haar passie voor zingen ontstond binnen het ensemble, waardoor Nanette veel ervaring heeft op dat gebied. Op jonge leeftijd zong ze bij diverse koren, waaronder het Meisjeskoor van Ars Musica en het Rotterdam Symphony Chorus. Momenteel zingt ze bij Vocaal Ensemble Piacevole (Gerben Budding), gespecialiseerd in oude muziek, het Ars Musica Kamerkoor (Patrick v/d Linden) en het Codarts Kamerkoor (Wiecher Mandemaker).
Als soliste ontving Nanette masterclasses van Margreet Honig, Marcel Reijans, Charlotte Riedijk, Frans Huijts en Hans Eijsackers (lied). Daarnaast is ze samen met pianiste Mieke Verduijn aangenomen voor seizoen 21-22 van de Udo Reinemann Internationale Masterclasses in Brussel. Daar kreeg ze tot nu toe les van Christianne Stotijn en Josef Loibl.Ook als zangpedagoge is Nanette al een paar jaar actief. Ze geeft les op de Koorschool van Stichting Ars Musica en is stemcoach voor ensembles. Daarnaast is ze langzaam bezig met het opbouwen van haar eigen lespraktijk.
www.nanettemans.com

Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten.
Zijn brede repertoire omvat alle stijlperioden. Dit resulteert in een doordachte en verrassende programmering tijdens concerten. Gerben is een enthousiaste promotor van Nederlandse orgelmuziek. Niet alleen geeft hij veel aandacht aan moderne Nederlandse orgelmuziek (waaronder de muziek van Daan Manneke), maar ook haalt hij hierbij vergeten Hollands Meesters onder het stof vandaan. In dit kader had hij een wereldprimeur met de eerste integrale cd-opname (9 cd’s) van de orgelwerken van Samuel de Lange jr., een opname die lovend werd ontvangen.
Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding).
Hij won de eerste prijs op het Internationale orgelconcours ‘Agati-Tronci’ in Pistoia (Italië), de tweede prijs op het Internationaal Schnitgerconcours in Alkmaar, de Litaize-prijs op het Internationaal César Franck Concours in Haarlem en de publieksprijs op het improvisatieconcours in Dudelange (Luxemburg).
Gerben is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole.
www.gerbenbudding.nl

 

alle concerten en evenementen