Zaterdagmiddagconcert | Duo David & Kaat

zaterdag 27 november, 16.00 uur

Laat u tijdens dit concert meenemen op de dwaaltocht die de impressies van componisten schetst. In dit programma worden er drie werken, die geschreven zijn binnen een periode van 30 jaar, van laat-romantiek tot begin 20ste eeuw, ten gehore gebracht. Wat de werken verbindt, is dat ze allemaal het resultaat zijn van reizen die plaatsvonden in de hersenspinsels van de componisten. De sonata van Brahms, schreef hij toen hij eigenlijk al gestopt was met componeren, hij werd echter zo betoverd tijdens een concert van de klarinettist Richard Mühlfeld dat hij hierna nog een hele reeks werken voor klarinet schreef waaronder de sonata die u zal horen. Brahms zelf maakte de transcriptie voor altviool van deze klarinetsonata. In de Suite 1919 van Bloch dwalen we door het Verre Oosten. In deze Suite is duidelijk te horen dat Bloch zich liet inspireren door zijn dromen over het Verre Oosten, zo suggereren ook de oorspronkelijke titels van de verschillende delen: In the Jungle: Life in the Primitive World, Grotesques, Nocturne, Land of the Sun. Als u uw ogen sluit zal u zich als het ware in een jungle wanen, met alle verschillende geluiden van de natuur om u heen. Afsluiten doen we met het Konzertstück van de Roemeense componist Georges Enescu. Waar hij vooral gekend is voor zijn werken met folkloristische invloeden van zijn thuisland, is dit een vroeg werk van hem, geschreven tijdens de periode dat hij in Parijs studeerde. In dit magische werk waant u zich in het Frankrijk zoals Monet het schilderde met duidelijke impressionistische invloeden van Debussy en Ravel. Laat u in vervoering brengen door de magische indrukken van deze oorden!

‘Wanderer’

Johannes Brahms (1833-1897)
Viola Sonata Op. 120 No.2

Ernest Bloch (1880-1959)
Suite 1919

Georges Enescu (1881-1955)
Konzertstück

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

Reserveren is niet mogelijk voor dit concert
Om het concert bij te kunnen wonen moeten wij vragen om uw Coronapas

David Voncken, in 1997 geboren in Margraten, begon op tienjarige leeftijd met pianolessen bij Peter Caelen. Na twee jaar trad hij voor het eerst op, en nog een jaar later deed hij voor het eerst mee aan het Princes Christina Concours, waar hij een masterclass bij Rudolf Jansen won. Daarop volgden o.a. optredens als solist met dirigenten als Dirk de Caluwe en Matty Cilisse, eerste prijzen op het Princes Christina Concours in Maastricht en het Belfius Classics concours in Brussel, en een optreden met het Amsterdamse Aristos Quartet.In 2015 begon hij zijn bachelorstudie bij professor Thomas Duis in Saarbrücken, waar hij een prijs won op het Walter Gieseking concours, en voltooide deze studie in 2020 in Dresden bij professor Detlef Kaiser. Tijdens deze studie vermenigvuldigden zijn muzikale interesses zich: hij bespeelde het klavecimbel, componeerde zijn eigen muziek en leerde improviseren bij professor Ute Pruggmayer-Philipp. Ook op het gebied van kamermuziek ontwikkelde hij zich onder het mentorschap van professor Tatevik Mokatsian; in 2018 werden zijn uitvoeringen van het pianokwartet van Gustav Mahler live uitgezonden, o.a. op de zender Deutschland Radio Kultur, en hij werkt samen met altvioliste Kaat Schraepen.David volgde verschillende masterclasses, o.a. bij Konrad Elser, Heribert Koch en Fedele Antonicelli, en kreeg muzikale adviezen van Jan Michiels en Menahem Pressler. Sinds april 2020 studeert hij zijn master in Lübeck bij professor Florian Uhlig.

De Belgische altvioliste Kaat Schraepen (2000) voelde zich meteen aangesproken toen ze de diepe en warme klank van de altviool hoorde en besloot op 7-jarige leeftijd deze passie te volgen.

Als prijswinnaar van verschillende nationale en internationale competities verschijnt Kaat Schraepen als één van de meest noemenswaardige altviolisten van haar generatie. Ze wil graag de altviool als solo-instrument op de kaart zetten, daarom volgt ze masterclasses bij vermaarde maestro’s overal in Europa en staat zij open voor een breed repertoire. Momenteel zet Kaat haar studies bij Julia Dinerstein voort, nadat ze op 20-jarige leeftijd haar bachelor diploma klassieke muziek hoofdvak altviool met een 10 cum laude behaalde.

Ze volgt geregeld masterclasses bij Alexander Zemtsov, Michael Kugel en Mikhail Zemtsov. Momenteel spitst ze zich toe op de ontwikkeling van het klassieke solo-repertoire dat ze het volgende seizoen zal brengen.

Naast solistisch werk verdiept ze zich ook in kamermuziek. Kaat won prijzen op verschillende nationale en internationale competities.

Kaat speelt op een modern instrument van de Belgische vioolbouwer Thomas Meuwissen. Het draagt de naam Miss Ma(r)ple en werd gebouwd in 2012.

alle concerten en evenementen