Zaterdagmiddagconcert | Bach & Psalmen

24 september, 16:30 uur

Theo-Hans Kuijvenhoven (Slikkerveer) – hobo
Judith Groen (Naarden) – cello
Gerben Budding (Gouda) – kistorgel
Boudewijn Zwart (Gouda) – kamerbeiaard

Thema: Bach & Psalmen

Een sprankelend programma met muziek van Johann Sebastian Bach en van zijn zoon Carl Philip Emanuel. Centraal staan twee fluitsonates die door de musici van vanmiddag zijn bewerkt voor hobo, kamerbeiaard, cello en orgel. De sonates worden omlijst met psalmbewerkingen van Boudewijn Zwart. Een uitgelezen kans om te horen dat met de aloude psalmmelodieën speels en opgewekt kan worden omgegaan. Een live-opname van een uitvoering van Psalm 119 door Gerben op kistorgel en Boudewijn op kamerbeiaard ging wereldwijd viraal. Reden om vanmiddag meer van deze bewerkingen te laten horen. Boudewijn bespeelt een kamerbeiaard. Dit is een beiaardklavier waarop beiaardiers kunnen studeren zonder de buren tot last te zijn. Het instrument laat zich uitstekend combineren met de klanken van het fraaie kistorgel dat bespeeld zal worden door Gerben. De beide stadsmuzikanten van Gouda worden bijgestaan door hoboïst Theo-Hans Kuijvenhoven en celliste Judith Groen. 

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Celliste Judith Groen is de oudste dochter van beiaardier Henry Groen. Zij behaalde haar Master of Arts with Honours aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Justus Grimm en haar Bachelor of Music aan het Utrechts Conservatorium bij Timora Rosler. Samen met de pianist Maureen Wong is zij oprichter van Colour Collective, waarmee zij verschillende kunstprojecten realiseerde. Judith deelde het podium o.a. met Anouk, Simply Red, Nick & Simon, Bløf, Evanescence en Navarone. Onlangs speelde zij ook in de musical ‘Was Getekend, Annie M.G. Schmidt’. Judith geeft celloles aan het Muziekpakhuis in Amsterdam en de Muziekschool Barneveld. 

Hans-Theo Kuijvenhoven speelt al vanaf zijn tiende jaar hobo. Hij volgde lessen bij Ab Keizer, Helga Boekestijn en Lia Oraison. Na de middelbare school stond hij voor de keuze farmacie te gaan studeren of aan het conservatorium zijn hobostudie te vervolgen. Hij koos voor de studie farmacie in Utrecht. Muziek is echter altijd zijn grote hobby gebleven en de hobo zijn favoriete instrument. Tijdens zijn studietijd heeft hij als eerste hoboïst gespeeld in het Nederlands Studenten Kamerorkest. Tegenwoordig treedt hij in de weekeinden geregeld op als gast bij o.a. orgelconcerten en cantate-uitvoeringen. Daarnaast musiceert hij regelmatig tijdens kerkdiensten. Theo-Hans werkt in het dagelijks leven als apotheker in Ridderkerk. 

Gerben Budding ontving zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium. Hij behaalde de diploma’s Bachelor en Master of Music, alsmede het diploma Kerkmusicus I voor orgel en cantoraat. Daarnaast volgde hij diverse internationale masterclasses. Hij geeft regelmatig orgelsoloconcerten in zowel binnen- als buitenland, en won prijzen op diverse orgel- en improvisatieconcoursen. Van zijn orgelspel verschenen meerdere Cd’s. Hij is hoofdorganist van de St. Janskerk te Gouda en stadsorganist van Gouda. Daarnaast is hij Vesperorganist van de Utrechtse Domkerk. Gerben is ook actief als koor- en orkestdirigent.  

Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Daarnaast volgde hij privélessen orgel bij Ben van Oosten en piano bij Evelina Vorontsova. Hij is stadsbeiaardier van Amsterdam, Apeldoorn, Barneveld, Bergambacht, Den Helder, Dordrecht, Ede, Gouda, IJsselstein, Nijkerk, Schoonhoven, Wageningen en Zeewolde en is verder werkzaam als organist, pianist en componist. Recent verscheen van zijn hand een koraalboek bij de 150 Psalmen. Last but not least: hij is gelukkig getrouwd en de trotse opa van negen kleinkinderen. 

alle concerten en evenementen