Zaterdagmiddagconcert | Bach en zijn populaire tijdgenoot…

Zaterdag 31 juli, 16.00 uur

Nienke van der Meulen, hobo & stadsorganist Gerben Budding

Gezien de datum, 31 juli, lag het voor de hand om een Bachconcert te programmeren. De grootste componist aller tijden, Johann Sebastian Bach, overleed namelijk om 28 juli 1750.
Barokhoboïst Nienke van der Meulen en organist Gerben Budding spelen al samen sinds hun studietijd aan het Utrechts conservatorium. Beiden houden van spontaan musiceren en verassen het publiek graag met hun muzikale keuzes.
Naast Bach klinkt ook zijn tijdgenoot Georg Friedrich Händel. Händel was in zijn tijd veel populairder dan Bach. Händel was een flamboyante wereldster, Bach hoofdzakelijk een getrouw kerkmusicus.
Vandaag de dag staat Bach terecht volop in de belangstelling: er is wel andere muziek, maar geen betere…

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Toccata und Fuge in d-moll, BWV 565 (koororgel)

Uit: Die Kunst der Fuge, BWV 1080
Choral ‘Vor deinen Thron tret’ ich hiermit’ (hobo en kistorgel)

Uit: Triosonate IV, BWV 528
Adagio-Vivace (hobo d’amore en kistorgel)

Uit: Cantate ‘Ich hatte viel Bekümmernis’, BWV 21

  • Sinfonia (hobo en kistorgel)
  • Einleitung und Fuge: ‘Das Lamm das erwürget ist’ (koororgel, bewerking Franz Liszt)

 

Georg Friedrich Händel (1685-1759)

Sonate in F-groot, HWV 363a (hobo en kistorgel)

  • Adagio
  • Allegro
  • Adagio
  • Bourrée
  • Menuetto

Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Met de Museumkaart, Rotterdampas, Vriendenpas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.
Na afloop is er een collecte voor de musici.

Als klein meisje zat Nienke van der Meulen al uren naast haar vader op de orgelbank en kreeg ze de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Samen muziek maken bleek het allerleukst, en daarom was de blokfluit een logische keuze. Al vroeg werd haar talent opgemerkt en ging ze als 15 jarige naar de jeugdopleiding van het conservatorium. Gezegend met een goed stel hersens stond ze vervolgens als 19 jarige voor een moeilijke keuze, naar de hoofdopleiding van het conservatorium of toch muziekwetenschap studeren? Ze koos uiteindelijk voor het laatste maar het duurde niet lang voordat ze het muziek maken begon te missen, en toelating deed tot het conservatorium van Utrecht. Twee studies combineren bleek pittig, maar niet onmogelijk en uiteindelijk slaagde ze met prachtige cijfers voor beide studies. In die tijd hoorde ze de mooie klanken van de barokhobo en besloot er een studie aan te wijden. In een recordtempo had ze het onder de knie, onder de bezielende leiding van Antoine Torunczyk aan het conservatorium in Parijs. In haar laatste jaar specialiseerde ze zich in de klassieke hobo, ook in Parijs. Tijdens haar studie speelde ze al met toporkesten uit de hele wereld zoals Les Concerts Spirituel, Les Arts Florissants, Concerto Copenhagen en Amsterdam Baroque Orchestra. Na haar studie kreeg ze een vaste plaats in het Amsterdam Baroque Orchestra en speelt ze met orkesten zoals de Nederlandse Bach Vereniging, Concerto Copenhagen, Les Arts Florissants en het Gabrieli Consort.

Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Ook is hij curator muziek van de Stichting Goudse Sint-Jan. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk.
Zijn brede repertoire omvat alle stijlperioden. Dit resulteert in een doordachte en verrassende programmering tijdens concerten. Gerben is een enthousiaste promotor van Nederlandse orgelmuziek. Niet alleen geeft hij veel aandacht aan moderne Nederlandse orgelmuziek, maar ook haalt hij hierbij vergeten Hollands Meesters onder het stof vandaan. In dit kader had hij een wereldprimeur met de eerste integrale cd-opname (9 cd’s) van de orgelwerken van Samuel de Lange jr., een opname die lovend werd ontvangen.
Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding).
Hij won de eerste prijs op het Internationale orgelconcours ‘Agati-Tronci’ in Pistoia (Italië), de tweede prijs op het Internationaal Schnitgerconcours in Alkmaar, de Litaize-prijs op het Internationaal César Franck Concours in Haarlem en de publieksprijs op het improvisatieconcours in Dudelange (Luxemburg).
Naast zijn activiteiten als organist en kerkmusicus is Gerben artistiek leider van Ensemble Piacevole en dirigent van een aantal koren en orkesten.

www.gerbenbudding.nl

alle concerten en evenementen