Zotte Zaterdag 2022

22 oktober, 11.00-17.00 uur

Heb je een Museumkaart, vriendenpas of Rotterdampas? Fijn als je die laat zien bij de entree van de kerk!
De kerk is vanaf 11.00 uur open voor Zotte Zaterdag. Voor die tijd gelden de gewone toegangsprijzen.

Exposities
drieluik door o.l.v. Ruud Verkerk
1 ) Coornhert in 56 delen
2) Erasmus in 56 delen
3) Gouds product

Workshops
Tekenworkshop: houtskool op papier
Door: Ruud Verkerk, kunstschilder & docent tekenen & schilderen Cultuurhuis Garenspinnerij.

Workshop voor kinderen
Ontwerp je eigen middeleeuwse schild!!!
Schuif aan bij deze fantastische workshop en laat je fantasie de vrije loop. Docent Veerle Roest van Cultuurhuis Garenspinnerij zorgt voor alle materialen en helpt je waar nodig.

Demonstratie Schilderen van Delfts blauw
Door Ambachtelijk Gouda.

Icoonschilderen
Eeuwenoude technieken gedemonstreerd door Jelly de Boer en leden van Het GouwePalet. Middeleeuwse ambachten
Beleef het verleden! Demonstratie van middel- eeuwse ambachten nemen je mee terug naar de middeleeuwen.

Optredens in de Sint-Janskerk

In de middeleeuwen kwamen muzikanten van de muziekgildes jaarlijks samen om elkaar te ontmoeten, elkaar te beluisteren, samen te spelen, en om muziek en kennis uit te wisselen. Deze keer horen we niet één groep, maar een samenscholing van de muziekgroepen die met Zotte Zaterdag meedoen. De muzikanten, in vrolijke originele middeleeuwse kleding, zingen en bespelen veel verschillende instrumenten, die als een smeltkroes van oude klanken door de ruimte dansen. Kortom: een jamsessie op middeleeuwse wijze! 

Muziekgroepen: Voetfolk o.l.v. Els van der Burg, Viva Fenix o.l.v. George Willems, Datura o.l.v. Francesco Scafidi, Goet ende Fyn o.l.v. Robbert Van Lint, Troubadour o.l.v. Lucas Florent, Muzekar o.l.v. Cor Besselink en Carole et Brullare o.l.v. Nathan Taks. 

‘Greatest Hits’ uit de middeleeuwse en 16e-eeuwse periode, w.o.:
‘Como poden per sas culpas’,  nr. 166 uit de Cantigas de Santa Maria 
Tourdion – 16de eeuws
Branle d’Ecosses – een dans 

 

Carole et Brullare is een nog vrij nieuwe groep in de re-anectment en evenementenwereld. De muzikanten spelen authentieke instrumentale en vocale middeleeuwse, 16e- en 17e-eeuwse muziek, het liefst in een theatrale setting. Met de professionele zangers in de groep zingen zij ook graag
meerstemmig: van Cantigas de Santa Maria, tot liederen uit de Carmina Burana en repertoire van occitaanse troubadours. De afwisseling van klanken en stemmingen brengt de toehoorder in vervoering aan de hand van een thematische verhaallijn. 

De naam van gezelschap Goet ende Fyn is ontleend aan het 14de -eeuwse Egidiuslied. Dit professioneel muziekensemble specialiseert zich in oude Nederlandse, Vlaamse en Franse liederen, dansmuziek, muzikale gedichten en folklore vanaf de vroege middeleeuwen, de Gouden Eeuw en de Opstand in de Nederlanden. De muzikanten brengen een afwisseling van ernst en luim, muzikaal luistergenot en lichtvoetig vermaak. 

De bandnaam Datura komt van de prachtige plant datura, ook wel ‘angels trumpeth’ genoemd. Datura brengt opzwepende dansbare muziek, drankliederen, ballades, hoofse- en volksmuziek. 

Het aantal muzikanten van Voetvolk varieert: van alleen tot een groep van 2 tot 6 man. Ze maken akoestische muziek uit de periode 1350 – 1672 en folkmuziek.  

Troubadour en minstreel Lucas Florent vermaakt zijn publiek al verhalen vertellend en spelend met gitaarluit en kazou en stem. Hij speelt onder andere oude liefdesliederen en spotliederen uit de middeleeuwen, drinkliedjes uit vervlogen tijd. Ook 21e-eeuwse Hollandse en Engelse meezingers horen tot zijn repertoire. 

Het Goudse Muzekar is een gelegenheidsgroep, die speciaal voor Zotte Zaterdag is samengesteld. De leden zijn bekenden van elkaar, uit verschillende andere muzikale bands. 

Viva Fenix bestaat uit twee leden van de Sassenachs, een doedelzak-en drumband die Keltische muziek speelt op historische evenementen. 

alle concerten en evenementen