Zaterdagmiddagconcert | Geert Bierling

18 maart, 16:00 uur

Geert Bierling (1956) studeerde de hoofdvakken orgel, piano en clavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman en Jos van Immerseel. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven. In deze kerk voerde hij van Bach het gehele orgel-oeuvre uit, diens complete Klavier-übung voor clavecimbel en orgel- en de clavecimbelconcerten. Ook werden concertreeksen gewijd aan het orgel-oeuvre van Händel, CPE Bach, Mendelssohn, Frank, Widor, Vierne, Guilmant en Reger.

Geert Bierling is eersteprijswinnaar van het Albert Schweitzer Orgelconcours (1978), wonde derde prijs op orgelpositief tijdens de internationale orgelwedstrijd in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge. Hij nam drie jaar later in diezelfde stad deel aan het internationaal Bachconcours en behaalde een eervolle vermelding en werd in 1989 onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie ‘Arts, Sciences, Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Sinds 1990 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam en kreeg hij in 1996 zijn aanstelling als stadsorganist van Rotterdam. In die functie is hij de vaste bespeler van het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis (waar hij de concertserie ‘Muziek in de Burgerzaal’ programmeert) en het vier klaviers Flentrop orgel in Concertgebouw De Doelen. Op deze instrumenten voert hij jaarlijks zo’n twintig nieuwe programma’s uit. Vele jaren was hij hoofdvakdocent orgel en clavecimbel aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Deze functie legde hij in 2009 neer om meer tijd te kunnen besteden aan onderzoek naar de achttiende-eeuwse klaviertranscripties rondom Bach, Händel, Walther & Vivaldi en de uitvoering daarvan. In hetzelfde jaar richtte hij het Giudici Ensemble op, om het barokke en vroeg klassieke kamermuziekrepertoire op authentieke instrumenten te kunnen uitvoeren en maakte met dit ensemble voor het label Classical Records een cd-opname met premières van concerten voor orgel en strijkers van Mozart die door de pers zeer positief werd ontvangen.

Geert Bierling was tot 2014 als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Als clavecinist, organist en harmoniumspeler treedt hij regelmatig op als solist en in ensemble verband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective en het Giudici Ensemble. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als begeleider op orgel en harmonium van klassieke zwijgende films.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

alle concerten en evenementen