Zaterdagmiddagconcert | Het Sweelinck Ensemble

Zaterdag 4 september, 16.00 uur

2021 is een Sweelinck-herdenkingsjaar: op 16 oktober 1621, nu 400 jaar geleden, overleed de ‘Orpheus van Amsterdam’. Vanzelfsprekend zetten we als Sweelinck Ensemble de muziek van onze naamgever dan centraal. In dit programma willen we de muziek van Sweelinck in de volle breedte laten horen: van levenslustige chansons tot meditatieve geestelijke werken, van groots getoonzette psalmen tot speelse canons en dat natuurlijk afgewisseld met zijn virtuoze klavierwerken. Ook na 400 jaar heeft de muziek van Sweelinck niets aan zeggingskracht verloren!

 Werken van Jan Pieterszoon Sweelinck (1621-2021)

 1. Pseaume 96: Chantez a Dieu chanson nuovelle (Vierde boek der Psalmen Davids) SATB
 1. Canon Miserere mei Domine TTBB
 1. Pseaume 42: Ainsi qu’on oit le cerf bruire (Derde boek der Psalmen Davids) SSAATTBB
 1. Klavierwerk: Echo Fantasie in d (SwWV 261)
 1. Chanson: Bouche de coral SATTB
 1. Chanson: Quand je voy ma Maistresse SSATB
 1. Chanson: Depuis le jour que je vous vei SSATB
 1. Klavierwerk: Variaties over Psalm 140 (SwWV 314)
 1. Cantique de Siméon (Eerste boek der Psalmen) SSA(T)TB
 1. Canon: Ave Maris stella TTB
 1. Cantiones Sacrae: Diligam te Domine SSAATTBB
 1. Klavierwerk: Toccata in d (SwWV 285)
 1. Pseaume 33: Reveillez vous chacun fidele (Tweede boek der Psalmen Davids) SSAATTBB

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

Het Sweelinck Ensemble heeft zijn oorsprong in 2018, toen vier zangers van het ensemble deelnamen aan een uitvoering van het Requiem van Maurice Duruflé in Carnegie Hall, New York. De mogelijk werd aangegrepen om ook een eigen programma in te studeren dat met succes zowel in New York als in Nederland kon worden uitgevoerd. Bij alle deelnemers leefde de wens om het hiermee niet op te laten houden. Met de oprichting van het Sweelinck Ensemble wordt een vervolg gegeven aan deze muzikale samenwerking.
Het Sweelinck Ensemble is een flexibel ensemble, dat bestaat uit een vaste kern van zangers. Afhankelijk van de muziek kan worden uitgebreid met meer zangers en instrumentalisten. Het Sweelinck Ensemble richt zich op muziek die is bedoeld of die zich leent voor uitvoering in kleine, enkele bezetting. De zangers van het ensemble streven met hun gezamenlijke inbreng een hoge uitvoeringskwaliteit na van de mooiste muziek uit vele eeuwen muziekgeschiedenis, samengebracht in originele en samenhangende programma’s. Door de flexibiliteit en de kleine bezetting krijgt de muziek maximale zeggingskracht. Het ensemble ontleent zijn naam aan Neerlands grootste componist: Jan Pieterszoon Sweelinck. Zijn muziek is van hoge kwaliteit, staat voor goede smaak en verfijning en is vernieuwend, intens en levendig. De muziek van Sweelinck staat dan ook regelmatig op onze programma’s! Zie voor meer informatie www.sweelinckensemble.nl

Het Sweelinck Ensemble wordt voor dit project gevormd door:
Sopraan 1: Daniëlle Bakker
Sopraan 2: Natasja van der Hout
Alt 1: Elise Draijer
Alt 2: Uzonka Sólyom
Tenor 1: Eric Jansen (4 en 25 sept.) / Paul Kieviet (11 sept)
Tenor 2: Jaap Bron
Bas 1: Klaas Fraanje
Bas 2 en muzikale leiding: Janko Fraanje
Orgel: Jonathan Kooman

alle concerten en evenementen