Zaterdagmiddagconcert | Jelena Bazova en Joris van Haaften

19 maart, 16:00 uur

Pianiste Jelena Bazova en cellist Joris van Haaften spelen op zaterdag 19 maart een recital met een kleurrijk palet aan Franse muziek van ca. 1850 tot heden. Korte toelichtingen geven de samenhang weer met de vaak bewogen geschiedenis.  
Als spil in dit programma spelen zij de cellosonate van Debussy, de grote vernieuwer van zijn tijd. Debussy schreef dit meesterlijke werk in zeer korte tijd in 1916. Hij beschouwde de sonate als Franse muziek pur sang; het is dan ook niet toevallig dat hij dit stuk direct achter de frontlinie voor het eerst tot klinken liet brengen, door musici die op dat moment als frontsoldaat dienden.   
Het “Quatuor pour la fin du temps”, waaruit de lyrische en extatische “Louange à l’Eternité de Jésus” klinkt, werd door Olivier Messiaen gecomponeerd in 1941. Hij voerde het samen met drie medegevangenen uit tijdens zijn gevangenschap in het strafkamp Görlitz.   
Het derde werk dat in roerige tijden tot stand kwam werd gecomponeerd op verzoek van de wereldberoemde Russische cellist Mstislav Rostropovitch, die midden in de Koude Oorlog in ballingschap naar het westen was uitgeweken, en daar Henri Dutilleux vroeg om een werk voor cello solo te componeren.   
Naast deze 20 e -eeuwse noten klinkt muziek van Gabriel Fauré en Charles Gounod. In de aanloop naar de 20 e  eeuw componeerden zij met een heel andere, niet aan de actualiteit gekoppelde lading. Gounod was zich niet bewust van de toekomstige populariteit van zijn “Ave Maria”, toen hij, bijna als een vingeroefening, een melodielijn noteerde bij de beroemde eerste prelude uit boek 1 van het Wohltemperiertes Klavier van Bach.  
Eén werk is niet Frans en stamt uit de 21e  eeuw, uit 2021 om precies te zijn. Het is een compositie voor piano van de Bredase componist Daan Manneke, maar toch vinden we ook hier de link met Frankrijk. “Promenade, statues et la fille” is een muzikale terugblik op zijn oeuvre en tegelijkertijd een multimediaal nieuw project. De tijdens het concert geprojecteerde foto’s van Manneke’s kleindochter, in Parijs geportretteerd door zoon en fotograaf Thomas Manneke, maken juist dit Nederlandse werk toch ook zeer Frans. 

Programma

Charles Gounod (1818-1893) 
Méditation sur le premier prélude de J.S. Bach (1850/1722)  

Gabriel Fauré (1845-1924) 
Romance op. 69 (1894)
Sicilienne op. 78 (1898)  

Olivier Messiaen (1908-1992) 
Uit: Quatuor pour la fin du temps: Louange à l’Eternité de Jésus (1941) 

Henri Dutilleux (1916-2013) 
Uit: 3 Strophes sur le nom de Paul Sacher voor violoncello solo: nr. 1, un poco indeciso (1976)  

Daan Manneke (*1939) 
Promenade, statues et la fille (2021): I. Ouverture, statue en perspective; II. Promenade, élégance; III. l’Appel, la bravoure: en avant!; IV. Quarantaine, silence; V. Madrigal, mélancolie; VI. Pavane, (basse) maîtrise; VII. Pavane, (dessus et double) le chapeau trouvé; VIII. Toccata envolée, le charme; IX. Concert, la Pompadour; X. Deux statues, le cavalier et la fille en noir; XI. Chaconne I, mystère (hommage à Jan Pzn. Sweelinck); XII. Chaconne II, Laurie 

Claude Debussy (1862-1918) 
Sonate pour violoncelle et piano (1915): Prologue, Sérénade et Finale  

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Jelena Bazova studeerde aan het Staatsconservatorium van Kazan (Rusland) de hoofdvakken piano en orgel. Deze studies werden in 1980 beide bekroond met zowel het solistendiploma als met de Prix d’Excellence. In 1991 werd zij laureaat van de Russische nationale orgelcompetitie. 
Van 1980 tot 1990 doceerde zij hoofdvak piano aan het Staatsconservatorium van Astrakhan (Zuid-Rusland). Van 1990 tot 1997 was zij als piano- en orgeldocente verbonden aan het Staatsconservatorium van Kazan. 
Sinds 1997 leeft en werkt zij in Nederland. Zij is organist van het befaamde Sacramentskoor te Breda. Haar spel op piano en orgel, solistisch en in ensembles, was meerdere malen te beluisteren op de Belgische en Nederlandse radio. In Nederland verschenen diverse cd’s. 
Als docente hoofdvakken orgel en piano was zij verbonden aan het Fontysconservatorium en nog steeds als docent hoofdvak piano aan de Young Musicians Academy te Tilburg. 

Joris van Haaften studeerde bouwkunde in Delft en vervolgens cello in Amsterdam en Tilburg bij Nadia David en Michel Dispa. Sindsdien werkt hij als stedenbouwkundige en treedt op als cellist, op moderne cello en op barokcello. Ook bespeelt hij een originele vijfsnarige violoncello piccolo, gebouwd rond 1700. 
Naast de liefde voor barokmuziek en in het bijzonder de muziek van Bach, is de interesse in vergeten repertoire, waarmee een bijzonder muzikaal verhaal verteld kan worden, een tweede constante.
Met het Eisler Trio, in de ongewone bezetting van sopraan, gitaar en cello, richt Joris zich op het interbellum waarbij de weinig uitgevoerde muziek van Hanns Eisler wordt geplaatst naast de vaak kleurrijke muziek van tijdgenoten uit Europa en uit (Latijns-)Amerika. De twee cd’s van het trio werden lovend ontvangen.
Joris voert graag werk uit van Nederlandse componisten zoals Henriette Bosmans, Carl Oberstadt, Lex van Delden, Theo Loevendie en Daan Manneke. 
Hij volgde masterclasses bij onder anderen György Kurtág, Colin Carr, Pieter Wispelwey en Radu Aldulescu. Hij maakte diverse radio- en cd-opnames en gaf vele concerten in binnen- en buitenland. 

alle concerten en evenementen