Zaterdagmiddagconcert | Peter van de Velde

Zaterdag 21 augustus, 16.00 uur

De titulair-organist van de Antwerpse Kathedraal brengt een hommage aan Sint-Jan. Hij begint met drie verzen van de Johannes de Doper-hymne ‘Ut queant laxis’, de hymne welke de basis vormt van het Westerse solmisatie-systeem (ut-re-mi/do-re-mi). We horen Bachs Pièce d’orgue, met als basis het Hexachord (opnieuw een verwijzing naar Johannes de Doper), gespeeld uit de beroemde editie van Marcel Dupré, wiens gedenkjaar we dit jaar beleven. Uiteraard klinkt ook de bekende Lutherse hymne over de doop van de Heer door Johannes: ‘Christ unser Herr zum Jordan kam’. Jan Pieterszoon Sweelinck ontbreekt ook op dit programma niet.

“Hommage aan Sint-Jan”

Hoofdorgel

Jean Titelouze (1563-1633)
Ut queant laxis (3 versetten)

Marcel Dupré (1886-1971)
uit Le tombeau de Titelouze op. 38
Ut queant laxis

Jan-Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
‘Mein junges Leben hat ein End’

Johann Sebastian Bach (1685-1750) (uitgave Marcel Dupré)
Fantasia in G (Pièce d’orgue), BWV 572

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Christ unser Herr zum Jordan kamm, BWV 684

Marcel Dupré (1886-1971)
uit 79 Chorales op. 28
Christ our Lord to Jordan came

Naji Hakim (1955)
Sinfonia in honore sancti Ioannis Baptistae (I. Ut queant laxis, II. Ecce agnus Dei, III. In Spiritu et Igni)

Camille Saint-Saëns (1835-1921), transcriptie: Emile Bernard
uit 3ième Symphonie pour Orchestre et Orgue, Op. 78
Poco Adagio

Marcel Dupré (1886-1971)
   Fuga in g-klein, Op. 7

Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Met de Museumkaart, Rotterdampas, Vriendenpas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.
Na afloop is er een collecte voor de musici.

Peter Van de Velde werd geboren in 1972 en is afkomstig uit Doel, daar begon hij op 9-jarige leeftijd als auto-didakt met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij er reeds actief als organist in de plaatselijke kerk.

Op zijn zestiende kreeg hij zijn eerste muziekonderricht in de Antwerpse kunsthumaniora, waar hij na drie jaar reeds een eerst prijs notenleer behaalde. Na hier te zijn afgestudeerd met de grootste onderscheiding vervolgde hij zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium.

Na het behalen van verschillende eerste prijzen en finaliteiten studeerde hij in 1996 af als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij nog diverse meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie en behaalde hij tevens het pedagogisch getuigschrift.

Begin 2002 werd Peter Van de Velde aangesteld tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal. Daarnaast is hij ook als organist verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk waar hij elke zondagavond de dienst van 20:30 opluistert. Hij geniet tevens een grote faam als begeleider-repetitor van verschillende koren en solisten en vormt een duo met violiste Nadja Nevolovitsch.

Als concertorganist  is hij regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland (Duitsland, Nederland, Zwitserland, Polen, Noorwegen, Ijsland, Finland, Engeland, Ierland, Schotland, Frankrijk, Japan, Rusland, Egypte, Filipijnen, Canada).

Tevens is hij als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de muzikale programmatie van verschillende orgelcycli (Kathedraal Antwerpen, Christus-Koningkerk Antwerpen, Orgelproms Sint-Michielskerk Antwerpen, Orgelcyclus Melsele).

Zijn repertoire omvat alle stijlen, doch legt hij zich vooral toe op de Franse en Belgische muziek van de 19de en 20ste eeuw.

Hij nam reeds verschillende CD’s en SACD’s op voor het kwaliteitslabel “Aeolus” die veel positieve recensies en waarderingen kregen in de binnen- en buitenlandse media (radio Klara, WDR 3, Diapason, Orgelvriend, Orgelnieuws, Orgelkunst, Musique 3)

alle concerten en evenementen