Zaterdagmiddagconcert | Pieter Dirksen

Zaterdag 17 juli, 16.00 uur

Koororgel

Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621) 400 jaar geleden overleden
Toccata a3, SwWV 298
Fantasia a3 (Echo), SwWV  275
‘Mein junges Leben hat ein End’, SwWV 324

Heinrich Scheidemann (ca.1595-1663)
Praeambulum in d
‘Ach Gott, vom Himmel sieh darein’

 

Hoofdorgel

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Praeludium in C, BuxWV 138
‘Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ’, BuxWV 196
‘Ein feste Burg ist unser Gott’, BuxWV 184

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
‘O Lamm Gottes unschuldig’, BWV 656
Fuga in d BWV 539/2
‘Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ’, BWV 639
Praeludium & Fuga in C, BWV 547

Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Met de Museumkaart, Rotterdampas, Vriendenpas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.
Na afloop is er een collecte voor de musici.

Pieter Dirksen geeft recitals op clavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. De handelsuitgave van deze studie verscheen in 1997 en werd onderscheiden met een Praemium Erasmianum. Daarnaast zijn vooral zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden. Hij werkte mee aan de nieuwe uitgave van Bachs complete orgelmuziek bij Breitkopf & Härtel (twee delen en eindredactie), maakt een editie (reconstructie) van Bachs Cantate 188 voor de Stuttgarter Bach-Ausgaben en is redactielid van het befaamde Bach-Jahrbuch. Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noordduitse school, Froberger, het mediterrane repertoire, de Franse ‘klassieke’ traditie …

Pieter Dirksen is lid van Combattimento (voorheen Combattimento Consort Amsterdam) en het kamermuziekensemble La Suave Melodia. Als continuospeler speelt hij ook regelmatig met andere orkesten en ensembles en bij Opera Zuid. Daarnaast is hij een veelgevraagde solist op clavecimbel en op historische orgels in binnen- en buitenland, en realiseerde hij talrijke opnames. Pieter Dirksen is titulair organist van het historische orgel van Andries Severijn (ca.1650) in de Martinuskerk te Cuijk. Zijn solo-cd’s werden in Luister steeds met een 9 of een 10 beoordeeld; Edison-winnaar 2002. Sinds 2007 verschijnen zijn cd’s met name bij het label Etcetera; tot nog toe verschenen opnamen met muziek van Schenck, Scheidemann, Louis Couperin, Froberger, Böhm, Vivaldi en Bach (Toccatas, Kunst der Fuge, Sonates met viola da gamba, Goldbergvariaties en Canonische Variaties).

alle concerten en evenementen