Zaterdagmiddagconcert | Duo Heidema-Telderman, cello en piano

Zaterdag 24 juli, 16.00 uur

Van Beethoven tot Ginastera

Tijdens dit concert in de Bach-maand juli zouden aanvankelijk de Goldbergvariationen van Johann Sebastian Bach tot klinken komen door het Ron Ephrat Strijktrio. Helaas kan dit door omstandigheden niet doorgaan. Duo Heidema-Telderman zal dit concert invullen met een geheel ander, maar niet minder boeiend programma. Het programma is een reis door de tijd van Beethoven tot Ginastera. U zult zich geen moment vervelen!


Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonate voor piano en cello, Op. 69, Nr.3
Allegro ma non tanto
Scherzo (Allegro molto)
Adagio Cantabile-Allegro vivace

Robert Schumann (1810-1856)
Uit: Drei Romanzen, Op.94
Nicht schnell
Einfach

Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Uit: Suite voor cello en piano, Op. 16
Serenade
Gavotte, Op. Posth.

Alberto Ginastera (1916-1983)
Pampeana, Op. 21, Nr. 2 (Rhapsody voor cello en piano)

Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Met de Museumkaart, Rotterdampas, Vriendenpas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.
Na afloop is er een collecte voor de musici.

Cellist Monique Heidema kreeg haar eerste cello lessen op 16-jarige leeftijd. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij met onderscheiding afstudeerde. Ze volgde masterclasses bij de Britse cellisten William Pleeth en Colin Carr, de beroemde Duitse pedagoog Gerhard Mantel, de Nederlandse barokspecialist Anner Bijlsma en de Russische cellisten Dimitri Ferschtman, Ivan Monighetti en Mtsislav Rostropovich.
Voor de masterclass met Rostropovich werd zij als één van de weinige Nederlandse cellisten gekozen voor hem te spelen tijdens de verjaardag van de toenmalige koningin Beatrix.
Samen met de pianist André Telderman vormt ze sinds vele jaren een duo. Zij gaven concerten in vele concertzalen in Nederland, maar ook in Rusland, Taiwan en Tsjechië. Zij is sinds 2002 de cellist in het Pianokwartet Indigo. Met dit kwartet maakte ze verschillende concerten o.a. naar Rusland waar ze concerten gaven in de Philharmonie en de theaterzaal van de Hermitage in St. Petersburg. Een aantal zomers was het kwartet te gast tijdens het festival Mariënbad Nocturnes in Tsjechië. Hier speelden ze veel kamermuziekconcerten en ze gaven masterclasses aan muziekstudenten afkomstig uit de hele wereld.
Voor een lange periode was ze één van de cellisten van het Cello octet Amsterdam, het Doelen-strijkkwartet, en het Doelen-ensemble. Ze speelde als vaste remplaçant in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest Als solist speelde ze met diverse orkesten in Nederland, België, Spanje en Tsjechië.
Monique Heidema speelde niet alleen concerten in Nederland, maar ook in Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Zweden, België, Canada, Liechtenstein Rusland, Tsjechië, Taiwan, Hongarije en de Verenigde Staten. Zij wordt regelmatig gevraagd deel te nemen aan commissies en jury’s. Monique Heidema is hoofdvakdocent voor jong talent-, bachelor-en masterstudenten aan het Fontys Conservatorium Tilburg, en de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Ze is uitgenodigd om masterclasses te geven aan cello-studenten in Taiwan, Spanje, Italië en Hongarije. Van het Ocrum Muziekfestival (wat jaarlijks wordt georganiseerd in Breda) is ze de oprichter en artistiek directeur. Monique speelt op een prachtige cello gebouwd door Romeo Antoniazzi (1920, Cremona), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

Pianist André Telderman werd geboren in Utrecht. Hij studeerde koordirectie, orgel en zang aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. In 1975 behaalde hij, met onderscheiding, zijn Master aan het conservatorium te Zwolle.
André is dirigent van twee gemengde koren. Naast vele koorwerken schreef hij op verzoek van de Nederlandse televisie een aantal stukken. Hiervoor ontving hij een prijs, uitgereikt door de regio Noord-Brabant. Vele jaren lang nam hij in opdracht van de Nederlandse televisie nieuwe Nederlandse orgelwerken op.
Andre heeft een lange periode gewerkt voor de Nederlandse importeur van Yamaha- en Bösendorfer-piano’s. In die hoedanigheid speelde hij concerten op Nederlandse conservatoria en concertzalen om de verschillende instrumenten te presenteren.
Samen met celliste Monique Heidema vormt hij het duo Heidema-Telderman. Ze gaven concerten in alle belangrijke concertzalen in Nederland. Ook werden ze als duo uitgenodigd om masterclasses en concerten te geven in Taiwan.
Als solist speelde hij met verschillende Nederlandse, Belgische en Tsjechische orkesten. Als kamermuziekspeler werkte hij samen met gerenommeerde musici. Sinds 2002 is hij de pianist van Piano Quartet Indigo. Samen met dit kwartet was hij gedurende zes jaar te gast tijdens het Festival Mariënbad Nocturnes in Tsjechië. Met hetzelfde kwartet maakte hij tweemaal een tournee naar Rusland, waar ze concerten hebben gespeeld in o.a. de Philharmonie en de Hermitage in St. Petersburg.
André trad op in België, Engeland, Duitsland, Nederland, Spanje, Tsjechië, Taiwan en Rusland en maakte veel radio-opnamen, waaronder samen met het Radio Symfonie Orkest.
Tussen 1990 en 2000 was hij een van de initiatiefnemers en organisatoren van het Muziekfestival West-Brabant, een van de grootste muziekfestivals van Nederland.

alle concerten en evenementen