Zaterdagmiddagconcert

18 maart, 16:00 uur

Geert Bierling

Organist Geert Bierling speelt tijdens het zaterdagmiddagconcert een programma met muziek van Bach en eigen hand.

 

BIERLING meets BACH…

Twee koraalbewerkingen:

Preludium in Organo Pleno over Psalm 146
Uit het Hinsz Orgelboek deel 1
Koraalfantasie over Psalm 51

Johann Sebastian Bach 1685-1750
Concerto BWV 1041 voor viool, strijkers en continuo in een transcriptie voor orgel
Allegro ma non tanto
Andante
Allegro assai

Geert Bierling
Drie koraalbewerkingen:
Koraalvoorspel over ‘Vater unser im Himmelreich’
Uit het Schnitger Orgelboek deel 1
Sinfonia over Psalm 81
Uit het Schnitger Orgelboek deel 2
Koraalaria over Psalm 43
Uit het Hinsz Orgelboek deel 1

Johann Sebastian Bach
Ciaccona voor vioolsolo BWV 1004 in een transcriptie voor orgel

Geert Bierling (1956) studeerde de hoofdvakken orgel, piano en clavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven. In deze kerk voerde hij Bachs het gehele orgel-oeuvre uit. Ook werden concertreeksen gewijd aan het orgel-oeuvre van Händel, CPE Bach, Mendelssohn, Frank, Widor, Vierne, Guilmant en Reger. Geert Bierling is eerste prijswinnaar van het Albert Schweitzer Orgelconcours (1978), won de derde prijs op orgelpositief tijdens de internationale orgelwedstrijd in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge. Hij nam drie jaar later in diezelfde stad deel aan het internationaal Bachconcours en behaalde een eervolle vermelding en werd in 1989 onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie ‘Arts, Sciences, Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Sinds 1990 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam en was hij vanaf 1996 tot en met de zomer van 2022 stadsorganist van Rotterdam en bespeelde in die functie het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis en het vier klaviers Flentrop orgel in Concertgebouw De Doelen.

Tijdens zijn afscheidsconcert op 6 juli 2022 in het Rotterdamse stadhuis werd hij onderscheiden met de Erasmusspeld, een onderscheiding die in 1979 door de gemeente Rotterdam werd ingesteld. De speld is vernoemd naar de humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) en wordt uitgereikt aan personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving,

Vele jaren was hij hoofdvakdocent orgel en clavecimbel aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Deze functie legde hij in 2009 neer om meer tijd te kunnen besteden aan onderzoek naar de achttiende-eeuwse klaviertranscripties rondom Bach, Händel, Walther & Vivaldi en de uitvoering daarvan. Geert Bierling was tot 2014 als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Als clavecinist, organist en harmoniumspeler treedt hij regelmatig op als solist en in ensemble verband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als improvisator op orgel, piano en harmonium bij klassieke zwijgende films.  www.geertbierling.nl

Componeren in oude stijl
Vier van de vandaag gespeelde koraalbewerkingen uit de Hinsz- & Schnitger Orgelboeken lijken sterk op het idioom en de speelstijl van Bach en zijn orgelleerlingen. Ik liet me bij het schrijven in deze stijl inspireren door de talloze kunstige koraalbewerkingen van Johann Sebastian Bach en leerlingen als Johann Ludwig Krebs, Gottfried August Homilius én de klank van de historische orgels die ik leerde kennen als jong orgelstudent tijdens latere orgel(zoek)tochten in Groningen.
Twee van die oude orgels die mij als jong muziekstudent raakten waren  het  Hinsorgel in Leens en het Schnitger orgel in Noordbroek.  De klank van deze instrumenten maakte bij die eerste kennismaking  zo’n indruk op mij  dat je zou kunnen zeggen:  “Daar begon het!”.
Maar die bewondering eindigde niet en werd zeker niet minder toen ik recent het Hinsz orgel in Leens weer bespeelde nadat het in de periode daarvoor weer eens een grondige renovatie had meegemaakt. Wat een feest was dat – nieuwe eigen koraalbewerkingen in oude stijl, die thuis waren bedacht en opgeschreven in Leens op de  lessenaar te zetten. Tijdens het doorspelen konden die noten, waarvan de inkt bij wijze van spreken nog nat was, al spelend worden bijgeschaafd.
Met als resultaat: naast de twee Schnitger Orgelboeken die al een paar jaar eerder waren verschenen konden nu twee Hinsz Orgelboeken in de zomer van 2022 in druk verschijnen. Zes voorspelen over oude Psalmmelodieën met daarbij  vier-stemmige niet ritmische koraalzettingen. Die Psalmmelodieën, gezongen en gespeeld op ‘hele noten’, bieden de  speler de mogelijkheid om ze te verrijken met heerlijke barokgekleurde harmonieën. Het meer romantisch gekleurde koraalvoorspel over Psalm 51 schreef ik begin dit jaar.

Orgeltranscripties
Tijdens mijn werk als Rotterdamse stadsorganist maakte en voerde ik talloze transcripties uit van instrumentale werken uit de 18de t/m 20ste eeuw. Een tweetal daarvan speel in vandaag met plezier op het fraaie Moreau orgel: Bachs beroemde Ciaccona voor Vioolsolo BWV 1004 en zijn Concerto in a BWV 1041 voor viool en orkest en dat later door hem ook werd bewerkt voor clavecimbel en orkest. Mijn transcripties voor orgelsolo zijn geschreven op de manier zoals Bach dat deed met zijn orgel bewerkingen van Vivaldi’s Vioolconcerten.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

alle concerten & evenementen