Het eerste lunchconcert van 2023 wordt verzorgd door Steven Knieriem. Sinds september 2020 studeert Steven aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Naast zijn werk als uitvoerend musicus houdt Steven zich ook bezig met componeren en arrangeren. Hij arrangeerde werken van componisten zoals Bach, Tchaikovsky, Dvořák en Franck.
Tijdens orgelconcerten laat Steven de talrijke mogelijkheden van het orgel horen met unieke programma’s door het combineren van arrangementen en orgelrepertoire dat reikt vanaf de renaissance tot en met hedendaagse muziek.
Wat kan het publiek verwachten van jouw concert?
Een programma vol romantische orgelmuziek, waaronder een transcriptie van een gedeelte uit de opera Tannhäuser van Richard Wagner.
Waarom heb je voor dit programma gekozen?
Ik wilde graag werken spelen van componisten die op een of andere manier iets met elkaar te maken hebben. Wagner als schoonzoon van Liszt en Widor die enorm geïnspireerd was door de muziek van Wagner.
Liszt en Wagner waren de grootmeesters van de romantiek in het algemeen en van Widor kan dit gezegd worden op orgelgebied.
Is er één werk dat je speelt op het concert wat favoriet is?
Het cantabilé van Widor: het duo tussen de hobo en fluit is een zeldzaam mooi stuk muziek. De prachtige doorgaande triolenbeweging van de fluit speel ik op de Fluit Travers van het rugwerk, die werkelijk de hele kerk vult.
Waarom ben je jouw instrument gaan bespelen?
Ik zat als klein jochie in de kerk, luisterde naar het orgel en wilde ontdekken hoe het instrument werkte. Het front alleen is een stilleven, maar het geluid vond ik werkelijk fascinerend. Het was een droom om ooit op zo een machtig instrument te spelen.
Wat is je ervaring met de orgels en ruimte van de Sint-Jan?
Het is een schitterend instrument, met veel verschillende klankkleuren. Dit maakt het mogelijk om veel verschillend repertoire overtuigend te spelen. Zo speelde ik twee jaar terug bijvoorbeeld Buxtehude en Mozart, maar nu een volledig romantisch programma.
Richard Wagner (1813 – 1883)
Pilgerchor aus Tannhäuser (Bearbeitung für Orgel von Franz Liszt)
Charles-Marie Widor (1844 – 1937)
Symphonie No. 6, Op 42/2 – Intermezzo – Cantabile
Franz Liszt (1811 – 1886)
Präludium und Fuge über den Namen BACH (1. Fassung 1855)