Zaterdagmiddagconcert

8 april, 16:00 uur

Leçons de ténèbres

In 1714 publiceerde François Couperin zijn drie Leçons de ténèbres pour le Mercredi Saint. Het betreft liturgische muziek voor de goede week, gebaseerd op het bijbelboek Klaagliederen. Couperin stond hiermee in een oude traditie. Zo bepaalde het concilie van Trente in de tweede helft van de 16e eeuw welke teksten uit het Oude Testament gezongen moesten worden op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Helaas is een deel van de muziek van Couperin verloren gegaan. 

 Sopraan Nanette Mans studeert momenteel klassieke zang aan het Codarts conservatorium in Rotterdam bij bariton Henk Neven. Nanette was solist in onder andere The Messiah van Händel, het Stabat Mater van Pergolesi, diverse cantates, waaronder het Weihnachtsoratorium van Bach en de Paulus van Mendelssohn. Ook in de kamermuziek is Nanette zeer actief. Zo vormt ze sinds 2018 een sopraan-orgelduo met organist Gerben Budding en daarnaast een liedduo met pianist Mieke Verduijn. Als solist ontving Nanette masterclasses van Margreet Honig, Christianne Stotijn, Sophie Karthäuser en Marcel Reijans. Eerder ontving ze privélessen van sopraan Tamar Niamut. Daarnaast volgt ze samen met pianist Mieke Verduijn de Udo Reinemann International Masterclasses. Haar passie voor zingen ontstond bij ensemblezang, waardoor Nanette veel ervaring heeft op dat gebied. Momenteel zingt ze bij Vocaal Ensemble Piacevole (Gerben Budding), gespecialiseerd in oude muziek en het Ars Musica Kamerkoor (Patrick van der Linden). Nanette is zangpedagoog en geeft les op de Koorschool van Stichting Ars Musica en is stemcoach voor ensembles. Daarnaast heeft ze een eigen lespraktijk. 

Sopraan Isabel Houtmortels zong vanaf 2014 bij Vocaal Talent Nederland. Tot haar zestiende zong ze in het Nationaal Kinderkoor. Vanaf haar zestiende zong ze bij het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Daarmee bezorgde ze concerten in binnen- en buitenland en werkte ze met een aantal bekende dirigenten zoals Jordi Savall, Sir John Eliot Gardiner, Sigvards Klava, Adrián Rodríguez van der Spoel, Laszlo Nemes en Yannick Nezet-Seguin. 

In deze periode had ze zangles van Maja Roodveldt. Na het behalen van haar eindexamen besloot ze een tussenjaar te nemen en naar Londen te gaan. Daar heeft ze onder andere ook in the London Youth Choir gezongen. Ze traden op in the Royal Alberthal en the St. Paul’s Cathedral. Ook kreeg ze daar zangles van Penny Homer. Terug in Nederland kreeg ze les van Irene Verburg. Sinds September 2019 studeert ze aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Hier studeert zij het hoofdvak klassieke zang bij Charlotte Riedijk. Ook zingt zij nu in een kwartet onder leiding van Harry van Berne. 

Organist Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Daarnaast is hij curator muziek van de Stichting Goudse Sint-Jan. 

Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten. Sinds 2018 vormt hij een sopraan-orgelduo met sopraan Nanette Mans. Hij is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole. Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding). Hij won prijzen op diverse internationale orgelconcoursen en maakte verschillende cd’s. 

alle concerten & evenementen