Diplomatie voor Vrede: Van Beverningh tot Nu

Verslag van het symposium en de tentoonstelling over Van Beverningh

Gehoudan zaterdagmiddag 24 oktober 2015 in de Goudse Sint-Jan

Talloze beroemde Nederlanders hebben hun laatste rustplaats gevonden in de Goudse Sint-Jan of zijn er op een andere manier onlosmakelijk mee verbonden. Genoemd mogen worden diplomaat Hiëronymus van Beverningh, humanisten Desiderius Erasmus en Dirck Coornhert, feministe Barbara van Meerten- Schilperoort en patriot Cornelis de Lange van Wijngaarden. De Werkgroep Beroemde Nederlanders van de Stichting Goudse Sint-Jan neemt zich voor om samen met de Historische Vereniging Die Goude jaarlijks een symposium te organiseren om deze BN’ers onder de aandacht te brengen.

Ongeveer 50 personen namen deel, waaronder veel leden van Die Goude. De deelnemers kwamen de Sint-Jan binnen via de in 1674 gebouwde grafkapel van Van Beverningh. Na de koffie of thee namen de deelnemers kennis van een tentoonstelling over Van Beverningh.

Op de tentoonstelling waren diverse portretten van Hieronymus van Beverningh en Johanna van Beverningh- Le Gillon te bezichtigen, vergezeld van een vredesakkoord, een gebrandschilderd wapenraamglaasje en zijn brieven over de grafkapel. De tentoonstelling werd ingericht door Hans Hilgers en Sander Enderink, en kon rekenen op steun en bijdragen van het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Gouda en het Streekarchief Midden Holland.

Lees hier het verslag in pdf formaat