Gouda heeft een vloer als blikvanger

12 juni 2015

Bron: AD

Door: Marianka Peters

“Amsterdam heeft de Nachtwacht, Den Haag het Meisje met de Parel en Gouda heeft de Goudse Glazen en een vloer als eyecatcher”.

Dit zei commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, gisteren tijdens de officiële ingebruikname van het koorgedeelte in de Sint-Janskerk. Het wegrollen van de demontabele wand, waardoor het koor een multifunctionele ruimte wordt voor concerten en congressen, vormde het hoogtepunt van de opening, maar toch waren alle ogen gericht op de bling-blingvloer. Er is al veel gezegd en geschreven over de messing vloer, die volgens architect Ron Verduijn van Van Hoogevest Architecten nog één moet worden met de kerk.

De messing vloer van het koor van de Sint-Jan in Gouda is ontworpen door Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort. | Foto: Harry Anders

Primeur

“Dit is de eerste messing vloer die ooit in Nederland is gelegd, dus een primeur. De vloer zal zich nog gaan voegen in het kleurenbeeld van de kerk, waarmee het koor een stijlkamer binnen deze kerk wordt.”
Door de demontabele wanden wordt het koorgedeelte multifunctioneel voor concerten, congressen en grote bijeenkomsten. “Voorheen was het koor met 300 bezoekers vol, nu kunnen 700 bezoekers genieten van concerten en evenementen”, aldus Jan Zuurmond, projectleider tijdens de restauratie.
Het funderingsherstel van de veertien kolommen rondom het koor begon in januari vorig jaar. De kolommem rusten inmiddels op 50.000 kilo staal en kan weer jaren mee. Onder de messing vloer ligt 3.000 meter aan vloerverwarmingsbuizen. “Het voordeel is dat als er bijeenkomsten zijn, niet de gehele kerk verwarmd hoeft te worden. Dat scheelt veel energie”.
Het archeologisch onderzoek voorafgaande aan het funderingsherstel heeft veel bijzondere vondsten opgeleverd. De meest opmerkelijke ontdekking was de ongeschonden grafkelder met zes eeuwenoude skeletten van oud-burgemeester M.G. van Rietveld en zijn gezin.

Gemeente

De totale restauratie heeft 2,4 miljoen euro gekost, waarvan de provincie de helft heeft bijgedragen. Het restant is door de kerk, donaties en leningen gefinancierd. “De gemeente Gouda heeft niet financieel kunnen bijdragen, maar wel op andere wijze’, verontschuldigde burgemeester Schoenmaker zich. “Zo hebben we alle legeskosten ‘laten zitten’ en hebben we diensten in natura aangeboden. Hij verraste het kerkbestuur met een bijdrage in het opknappen van de bestrating rond het entree van de kerk. Dat is nodig, want binnenkort begint een volgend project, het professionaliseren en opknappen van de entree en museumwinkel.

alle concerten en evenementen