Door Ad van der Hoven

Goudse Glazenlezing

Zaterdag 5 oktober 2019, 14.00 uur

Op zaterdag 5 oktober wordt de Goudse Glazenlezing in de Sint-Jan weer georganiseerd. In deze jaarlijkse lezing worden de beroemde gebrandschilderde glas-in-lood ramen van de kerk steeds vanuit een ander gezichtspunt belicht. Dit jaar zal de lezing worden verzorgd door de vaste glazenier van de Sint-Jan Ad van den Hoven. Hij laat het publiek deze middag op een boeiende manier kennis maken met het glazeniersambacht. Aan de hand van de glazen van de Sint-Jan, zal Van den Hoven drie verschillende aspecten van het ambacht uitlichten.

 Glazenier

Ad van der Hoven

Ad van den Hoven is de vaste glazenier van de Sint-Jan. Hij heeft verschillende restauraties uitgevoerd aan het glas-in-lood, was nauw betrokken bij de herbestemming van het ‘schervenraam’ en heeft er voor gezorgd dat de bruikleen aan het Rijkmuseum vorig jaar weer veilig is teruggeplaatst in de Sint-Jan. Met al zijn ervaring en kennis, belooft het een interessante en leerzame middag te worden. Het is een unieke kans om kennis te maken met het bijzondere glazeniersambacht.

Glazenier van de Sint-Jan

Een belangrijke taak van een glazenier van de Sint-Jan is om de schoonheid van de honderden jaren oude glazen te behouden. Hiervoor zijn zo nu en dan restauraties nodig: van kleine onderhoudswerkzaamheden tot grote projecten. Wat er bij deze restauratieprocessen allemaal komt kijken, wordt deze middag met een aantal voorbeelden uit de kerk uitgelegd. Verder zal – met het nieuwe Erasmusraam van Marc Mulders uit 2016 als voorbeeld – de techniek van het gebrandschilderd glas worden toegelicht. Het zogenaamde ‘schervenraam’ of ‘mozaïekglas’ dat voor dit glas moest wijken, heeft een nieuwe bestemming gekregen in de kerk. Hoe deze herbestemming tot stand is gekomen, zal tijdens de lezing duidelijk worden. Als verrassende afsluiting zullen aan het einde van de lezing de toegelichte technieken in de praktijk worden gedemonstreerd op verschillende plekken in de Sint-Jan.

Programma

13:30 ontvangst met koffie of thee
14:00 opening door Marijke Heslenfeld, voorzitter S.G.S.
14:05 aanvang lezing Ad van den Hoven
15:00 borrel met demonstratie technieken
15:30 einde bijeenkomst
16:00 concert door Trio Tamár | Een Schubertiade

Wij hopen u zaterdagmiddag 5 oktober te ontmoeten in de Sint-Jan.

Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk.
Met de Museumkaart, Rotterdampas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.