symposium Emancipatie van 1815 tot #MeToo

In de Sint-Janskerk is onder glas 22, De tempelreiniging van Dirck Crabeth uit 1567, in de negentiende eeuw een memoriesteen geplaatst. Lange tijd was deze aan het zicht onttrokken door de monumentale preekstoel die er stond opgesteld, maar vanaf 2018 is deze wederom te bezichtigen. De steen verwijst naar Anna Barbara van Meerten-Schilperoort, een pedagoog, schrijver en sociaal betrokken Gouwenaar. Zij zette zich in voor onderwijs voor jonge meisjes, voor gevangenishervormingen, en leverde grote bijdragen aan de jeugdliteratuur. Zij schreef diverse werken waarin haar ideeën over de maatschappij en de rol die vrouwen daarin konden spelen een belangrijke positie kregen.

Tijdens het symposium Emancipatie van 1815 tot #MeToo hebben bezoekers bijdragen gehoord van Jean-Philippe van der Zwaluw, biograaf en auteur van het boek De kroon van Gouda over Anna Barbara van Meerten-Schilperoort en Cisca Dresselhuys, journaliste en voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Opzij. Vervolgens heeft het publiek vragen kunnen stellen en ontstond er een informatieve discussie. Het voortdurende belang van het werk van Anna Barbara van Meerten-Schilperoort stond centraal, met name de rol van goed onderwijs. Tijdens het symposium werd onderstreept dat emancipatie nog altijd een actueel thema is, waar iedereen een bijdrage aan kan leveren. Van jonge schoolgaande meisjes tot vaders die hun zonen een goed voorbeeld geven.

Na afloop hadden bezoekers de mogelijkheid om een rijke selectie van archiefstukken te bekijken. Deze waren beschikbaar gesteld door het Streekarchief Midden-Holland en toonden een fraaie doorsnede van het werk van Anna Barbara van Meerten-Schilperoort; een bijzondere stadsgenoot.

Het symposium over Anna Barbara van Meerten-Schilperoort was het vierde symposium in de reeks Bekende Nederlanders van de Sint-Jan, georganiseerd door de Stichting Goudse Sint-Jan en de Historische Vereniging Die Goude. Eerder werden Hiëronymus van Beverningh, Dirck Volkertszoon Coornhert en Cornelis de Lange in de schijnwerpers gezet.