symposium Eduard Poppius

400 jaar goudse remonstranten

Paul Abels & Martijn Junte

Het symposium vindt plaats op zaterdag 2 november 2019, in de Goudse Sint-Jan. Paul Abels, kerkhistoricus en Poppius-kenner, zal spreken over de tijd dat Poppius in Gouda predikant was en de perikelen rondom zijn ontslag en terugkeer. Hierbij zal ook worden gekeken naar de rol die de overheid had of claimde in religieuze twisten. Martijn Junte, remonstrants predikant te Waddinxveen en Schoonhoven, zal spreken over de voortdurende zoektocht naar manieren om maatschappelijke stromingen en ideologische groepen met elkaar in gesprek te brengen. Het symposium wordt afgesloten met een discussie tussen beide sprekers over hun lezingen en de actualiteit. De discussie wordt geleid door Gerard Schotanus, secretaris van de Stichting Goudse Sint-Jan.

EDUARD POPPIUS

(1576-1624)

Poppius was een prominent aanhanger van Jacobus Arminius en een van de voormannen van de remonstranten. Tussen 1607 en 1619 was hij predikant in de Sint-Janskerk. Toen de Synode van Dordrecht in 1619 in het nadeel van de remonstranten besloot werd Poppius ontslagen uit zijn functie en bovendien verbannen. Desondanks was Poppius al snel terug in Gouda, waar hij veel schreef over zijn remonstrantse gedachtegoed. In 1623 werd hij gearresteerd, en hij overleed kort daarna in gevangenschap op Slot Loevestein. De Stichting Goudse Sint-Jan en de Historische Vereniging Die Goude zullen de centrale rol die Poppius speelde in de religieuze twisten van zijn tijd belichten in een symposium. De focus zal daarbij liggen op zijn werk in Gouda en op de manier waarop latere Remonstranten zich verhouden tot de geschiedenis en andere religieuze stromingen.

Wanneer

2 november 2019 – 14.00 uur

Sint-Jan Gouda

Het symposium begint om 14:00 en wordt afgerond om 15:30, waarna om 16.00 uur het concert van Barokensemble Concerto Valiante zal aanvangen.

Het symposium is vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk.

De Sint-Jan is gratis toegankelijk voor vrienden van de Sint-Jan, houders van de Museumkaart & Rotterdampas. Reserveren is niet nodig.

Dit is het vijfde symposium in de reeks Bekende Gouwenaars van de Sint-Jan, georganiseerd door de Stichting Goudse Sint-Jan en de Historische Vereniging Die Goude. Eerder werden Hiëronymus van Beverningh, Dirck Volkertszoon Coornhert, Cornelis de Lange en Anna Barbara van Meerten-Schilperoort in de schijnwerpers gezet.