.

Ontdek de Sint-Jan

Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen valt, is direct duidelijk wat de Sint-Jan in Gouda zo bijzonder maakt. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Laat je verrassen door de prachtige kleuren en het levendige spel van licht die deze langste kerk van Nederland een verstilde sfeer geven.

De oorspronkelijke werktekeningen op ware grootte (cartons) zijn van vrijwel alle glazen bewaard gebleven. Aan de hand van deze cartons konden ruim vier eeuwen lang de glazen worden hersteld.

Het is leuk om een rondgang met de audiotour te doen, waarin toelichting gegeven wordt op de prachtige gebrandschilderde ramen. Voor groepen zijn er op afspraak rondleidingen met een ervaren gids mogelijk.

Bisschoppen, kloosters, machtige edelen en politieke leiders financierden het grootste deel van de Goudse glazen. Dat deden ze niet zomaar. De motieven liepen uiteen. Schenkingen waren voor sommigen een daad van liefdadigheid die bijdroeg aan hun eigen zielenheil. Politieke leiders schonken een glas om reclame voor zichzelf of voor hun politiek te maken. Ook aanzien speelde mee: schenkers werden in het onderste gedeelte van hun glas afgebeeld. .

De Goudse Glazen laten niet alleen Bijbelverhalen zien maar vertellen ook een politiek verhaal over het ontstaan van Nederland. Dat viel samen met de periode waarin de glazen werden gemaakt, de jaren 1550-1600. In deze periode kwamen mensen in verzet tegen politieke en godsdienstige onderdrukking. De hoofdrolspelers in deze onafhankelijkheidsstrijd grepen de kans om met de schenking van een glas propaganda te maken voor hun boodschap.

Op zondag zit de Sint-Jan bomvol met mensen. Wat gebeurt er in een kerkdienst, wat doen mensen daar eigenlijk?

Goudse Glazen Online

Ieder raam vertelt een eigen verhaal en heeft een eigen historie. Om alle details te kunnen bewonderen hebben we Goudse Glazen Online. Hier zijn de ramen op hoge resolutie te zien, begeleid door een toelichting.

Zoveel te zien

Waarom zie je zowel Willem van Oranje als koning Filips II van Spanje in de ramen en wat gebeurt er allemaal tijdens een kerkdienst? Blader hier met de Canon van Nederland door de rijke geschiedenis van de Sint-Jan.

Grootste Museum van Nederland

De Sint-Jan is onderdeel van het Grootste Museum van Nederland: een samenwerking tussen Museum Catharijneconvent in Utrecht en de mooiste gebedshuizen van ons land. Ze herbergen de prachtigste voorwerpen in magistrale decors. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij, terwijl we het op vakantie heel normaal vinden om indrukwekkende synagogen of kathedralen, eeuwenoude tempelcomplexen of grootse moskeeën te bezoeken. Samen vormen de gebedshuizen het Grootste Museum van Nederland en openen ze hun deuren. De verborgen schoonheid van kerken, synagogen, tempels en moskeeën in Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen. Kijk op onze website voor een overzicht van de locaties en vind er een bij jou om de hoek:

www.grootstemuseum.nl