.

Ontdek de Sint-Jan

Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen valt, is direct duidelijk wat de Sint-Jan in Gouda zo bijzonder maakt. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Laat je verrassen door de prachtige kleuren en het levendige spel van licht die deze langste kerk van Nederland een verstilde sfeer geven.

De oorspronkelijke werktekeningen op ware grootte (cartons) zijn van vrijwel alle glazen bewaard gebleven. Aan de hand van deze cartons konden ruim vier eeuwen lang de glazen worden hersteld.

Het is leuk om een rondgang met de audiotour te doen, waarin toelichting gegeven wordt op de prachtige gebrandschilderde ramen. Voor groepen zijn er op afspraak rondleidingen met een ervaren gids mogelijk.

Goudse Glazen Online

Ieder raam vertelt een eigen verhaal en heeft een eigen historie. Om alle details te kunnen bewonderen hebben we Goudse Glazen Online. Hier zijn de ramen op hoge resolutie te zien, begeleid door een toelichting.

Zoveel te zien

Waarom zie je zowel Willem van Oranje als koning Filips II van Spanje in de ramen en wat gebeurt er allemaal tijdens een kerkdienst? Blader hier met de Canon van Nederland door de rijke geschiedenis van de Sint-Jan.