11 december, 20:00 uur

Messiah

In aanloop naar Kerstmis klinkt in de Goudse Sint-Jan een uitvoering van Händels Messiah. Barokorkest Cappella Maria Barbara, Collegium Sint-Jan en vier topsolisten voeren het geliefde oratorium uit onder leiding van Gerben Budding. Tijdens het concert zal de Sint-Jan sfeervol verlicht zijn.

Bestel kaarten

De Messiah werd door Handel geschreven in slechts 24 dagen en ging in 1742 in première te Dublin. Sindsdien is het oratorium één van de meest uitgevoerde klassieke muziekstukken en bezit het werk een ongekende populariteit. Een bekend verhaal is dat koning George II van Engeland ging staan tijdens het Hallelujah, wat het Britse publiek nog altijd doet tijdens dit deel.

Het muziekstuk vertelt het verhaal van de Messias in drie delen en volgt daarbij globaal de indeling van het kerkelijk jaar.  In het eerste deel wordt de aankondiging en komst van de Messias op aarde verteld. In deel twee klinkt het lijden, sterven en opstaan van de Messias, met als apotheose het bekende Hallelujah. In deel drie staat de betekenis van de opstanding en het eeuwige leven centraal.

Händel maakte meerdere versies van het stuk. Bij iedere uitvoering kunnen er andere keuzes gemaakt worden, zo ook bij de uitvoering in de Sint-Jan.

Koor Collegium Sint-Jan | Orkest Cappella Maria Barbara | Sopraan Nanette Mans | Alt Anne-Marieke Evers | Tenor Jan van Elsacker | Bas Michiel Meijer

Dirigent Gerben Budding

 

alle concerten & evenementen