.

Goudse Librije 2.0

 

Discere ne cesses

De nieuwsgierige Sint-Janbezoeker die niet alleen de prachtige gebrandschilderde glazen bestudeert, maar ook de rest van de kerkelijke omgeving in zich opneemt, komt op een gegeven moment bij een kleine zijingang met een trap naar de ruimte waar eeuwenlang de boekenschat van Gouda geherbergd werd. Een in zandsteen uitgehouwen tekst onder glas 18 herinnert hieraan; onder het woord ‘Librye’ bevindt zich de Latijnse tekst Discere ne cesses – stop niet met studeren. Aansluitend komt de bezoeker twee zware glazen deuren tegen die toegang bieden tot de  Van Beverninghkapel, deze was ooit bestemd als grafkapel van Hieronymus van Beverningh en zijn vrouw Johanna de Gillon, en kreeg daarna diverse functies toebedeeld, waaronder dat van catecheselokaal. 

De stilte, de rust en de omslotenheid van de kapel maken het tot een perfecte plek om een Librije in te vestigen. Een plek waar iedere geïnteresseerde bezoeker welkom is om zich verder te verdiepen in de geschiedenis van de Sint-Janskerk, de oude stadslibrije of het verleden van Gouda, waarbij gebruik gemaakt wordt van een diversiteit aan studiemateriaal, afgewisseld met authentieke objecten en hedendaagse technieken. 

Van Beverninghkapel

De Van Beverninghkapel was ooit bestemd als grafkapel van Hieronymus van Beverningh en zijn vrouw Johanna de Gillon, en kreeg daarna diverse functies toebedeeld. De stilte, de rust en de omslotenheid van de kapel maken het tot een perfecte plek voor de Goudse Librije 2.0: een inspirerende plek waar iedere geïnteresseerde bezoeker welkom is om zich verder te verdiepen in de geschiedenis van de Sint-Janskerk, de oude stadslibrije of het verleden van Gouda. Met een diversiteit aan studiemateriaal, afgewisseld met authentieke objecten en hedendaagse technieken.  

Kenniscentrum

Vanaf de middeleeuwen is er in Gouda een collectie boeken verzameld; de (toen nog) katholieke Sint-Janskerk had een eigen kerklibrije. Na de overgang van de kerk in protestantse handen werd in 1594 besloten er een stadslibrije van te maken. Vanaf 1612 werd de collectie beheerd door een College van Librijemeesters. Verouderde boeken werden verkocht, nieuwe aangeschaft. Zo fungeerde de Librije als een vernieuwend kenniscentrum voor de stad.

In 1893 verhuisde de collectie naar de Gasthuiskapel aan de Oosthaven, waar een jaar eerder ook het Goudse stadsarchief ondergebracht was. Inmiddels is de collectie opgenomen in het Streekarchief, waar deze onder verantwoorde klimatologische omstandigheden bewaard wordt. 

Librijecafé

Dit najaar start een nieuwe activiteit in de Chocoladefabriek: het Librijecafé. Deze bijeenkomst zet de Goudse Librije voor het voetlicht voor alle geïnteresseerden. De historische collectie, in beheer bij het streekarchief, bevat bijzondere handschriften, vroege drukken en tal van wetenschappelijke werken, vanaf het jaar 1420 tot en met 1978. Elk café heeft een thema waarbij een deskundige wordt uitgenodigd om te vertellen en een selectie van boeken te bezichtigen is.

Meer informatie

Samenwerking

Het project Goudse Librije 2.0 brengt de librije terug in de Sint-Jan en laat een breed publiek kennismaken met dit vernieuwende kenniscentrum.

Dit project is een samenwerking van:

Stichting Goudse Sint-Jan
Streekarchief Midden-Holland
Iniatiefgroep Goudse Librije
Stichting Vrienden van Archief en Librije

Met steun van Gemeente Gouda