Lunchconcert

7 augustus, 12:00 uur

Wibren jonkers

Wibren Jonkers is een breed georiënteerd musicus. Gedreven door zijn missie om de rijkdom van klassieke muziek te delen – met ingewijden én met hen die haar nog moeten ontdekken – zoekt hij voortdurend naar wegen om de kracht en tijdloze schoonheid van deze muziek over te dragen, zowel in concertante als liturgische contexten. Het orgel speelt hierin een centrale rol. Dit eeuwenoude instrument is nog altijd springlevend en verdient het om in al zijn veelkleurigheid steeds opnieuw te worden ontdekt.
Wibren studeert hoofdvak orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Om zich als klavierspeler verder te ontwikkelen, volgt hij bijvak basso continuo bij Miklós Spányi, klavecimbel en klavichord bij Menno van Delft en piano bij Jaap Kooi. Aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) studeerde Wibren kerkmuziek en kreeg hij improvisatielessen van Hayo Boerema. Masterclasses ontving hij van onder anderen Michel Bouvard, Ben van Oosten, Louis Robilliard en Thomas Trotter.
Naast zijn muzikale activiteiten studeert Wibren theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, waar hij onderzoek doet naar de wisselwerking tussen muziek en geloofsbeleving en de wijze waarop theologische inzichten de plaats en functie van muziek binnen de liturgie bepalen.
Als kerkmusicus is Wibren verbonden aan de Fonteinkerk te Amersfoort. Daarnaast is hij cantor van de Protestantse Gemeente Zeewolde en vesperorganist van de Oude Kerk in Amsterdam. Hij geeft orgel- en pianoles, treedt veelvuldig op als continuospeler en begeleidt koren en solisten. Zijn spel werd bekroond met diverse prijzen, waaronder eerste prijzen op het Duyschot Orgelconcours Amsterdam (2022) en de International Martini Organ Competition Groningen (2024).

Programma

Anthonie van Noordt (ca. 1619-1675)
Psalm 24 (3 verzen)

Conrad Friedrich Hurlebusch (1691-1765)
Sonate in E (op. 5/6)

  • Apertura – Presto
  • Larghetto
  • Vivace
  • Minuetto
  • Giga

Bert Matter (1937)
Adagio over Psalm 139

Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875)
Praeludium in c
Jesu, meine Freude
Fuga in c

Toelichting
Hollands Glorie vandaag in kaasstad Gouda! Uitsluitend Nederlandse muziek, van de vroege barok tot aan de late twintigste eeuw. Een programma dat zich laat beluisteren als een ode aan de rijkdom van de Nederlandse orgelcultuur. Twee jubilarissen vormen samen de hoekdelen: Anthonie van Noordt (350 jaar geleden overleden) publiceerde in 1659 zijn Tabulatuur-boeck van Psalmen en Fantasyen. U hoort hieruit 3 variaties over Psalm 24. Het concert wordt afgesloten met muziek van Johannes Gijsbertus Bastiaans (150 jaar geleden overleden). Zijn Praeludium en Fuga in c wordt zelden gespeeld, maar biedt een fraai inkijkje in de stijl van Bastiaans, waarin duidelijke invloeden van zijn leermeester Mendelssohn waar te nemen zijn. Dit werk wordt afgewisseld met een deel uit Bastiaans Fantasiesonate over Jesu, meine Freude. Hurlebusch’ Sonate in E is een mooi voorbeeld van de vroege galante kamermuziekstijl. Deze sonate is oorspronkelijk geschreven voor klavecimbel, maar komt ook op orgel uitstekend tot zijn recht. Hoewel geboren in Braunschweig, woonde en werkte Hurlebusch ook veel buiten Duitsland — een echte arbeidsmigrant avant la lettre. In 1742 werd hij organist van de Oude Kerk in Amsterdam en ontwikkelde hij zich tot een van de hoofdrolspelers in het Amsterdamse muziekleven. In 1743 ontving hij het Nederlanderschap. Bert Matters Adagio over Psalm 139 vormt een contemplatief onderdeel van het programma. Kenmerkend voor Matter is zijn aandacht voor klankkleur en structuur. De muziek ontvouwt zich langzaam en resulteert in een meditatief klankbeeld dat uitnodigt tot inkeer en concentratie. Hoewel het programma dus geheel uit Nederlandse werken bestaat, is het allerminst een echo van #eigenvolkeerst. De Nederlandse orgelcultuur is nooit een geïsoleerd bastion geweest —haar klanken zijn doordrenkt van invloeden van buitenaf, en haar makers trokken met open oren door de muzikale wereld. Precies die openheid willen we vanmiddag laten klinken.

Dit concert is onderdeel van de serie lunchconcerten in de zomer waarin we jong muzikaal talent een podium bieden in de Sint-Jan.

Dit concert is vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas, VIP-kaart of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

alle concerten & evenementen