Goudse Librijecafé
Op vrijdagmiddag 11 april is er een nieuwe editie van het Goudse Librijecafé. Het collegegedeelte is deze keer in de Sint-Janskerk, waarna in de Chocoladefabriek weer originele boeken uit de collectie te bewonderen zijn. Deze derde editie belicht een aspect uit de geschiedenis van de Librije: op welke plekken heeft deze boekencollectie zich door de eeuwen heen bevonden? Sprekers zijn directeur – streekarchivaris Coretta Bakker, directeur van de Sint-Janskerk Jaap van Rijn en historicus Bianca van den Berg.
Verbouwing in 1648
De Goudse Librije is vanaf 1488 tot 1893 gevestigd in een ruimte in de Sint-Janskerk, aan de zuidzijde van het koor, boven de van Beverninghkapel. In 1648 geven de Librijemeesters opdracht om de ruimte grondig te laten verbouwen. Na de voltooiing van dit project wordt in de vernieuwde ruimte een op maat gemaakt bord, in de vorm van een halve maan, aangebracht met de namen van de Librijemeesters. Dit zijn de arts Martinus Bloncq, de predikant Jacob Sceperus, de rechtsgeleerde Hieronymus van Beverningh, de apotheker Gerard Cincq en de predikant Joannes Heinsius.
Van Beverninghkapel
De in Gouda geboren Hieronymus van Beverningh (1614-1690) was rechtsgeleerde, schepen van Gouda en diplomaat en thesaurier-generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1668 koopt hij de kapel die gesitueerd is op de begane grond van de kerk, onder de ruimte waar de Librije zich bevindt. Historica Bianca van den Berg deed onderzoek naar de totstandkoming van de kapel. Wat betreft materialen, uitstraling en grandeur deed deze kapel niet onder voor andere grafmonumenten van gewichtige personen uit die tijd. Van Beverningh vond in 1690 zijn laatste rustplaats in de kapel, die in de loop der eeuwen steeds andere functies kreeg. Na de laatste functie als entree en museumwinkel van de kerk, staat de ruimte leeg. Maar juist in deze kapel van de voormalige Librijemeester komt de Librije 2.0.: een inspirerende plek waar iedere geïnteresseerde bezoeker welkom is om zich verder te verdiepen in de geschiedenis van de Sint-Janskerk en de Goudse Librije. Directeur – steekarchivaris Coretta Bakker en directeur van de Sint-Janskerk Jaap van Rijn trekken gezamenlijk op in dit project.
Boeken van Librijemeesters
Na het collegegedeelte verplaatst het programma zich naar het streekarchief in de Chocoladefabriek, waar boeken bekeken kunnen worden die de zeventiende-eeuwse Librijemeesters, genoemd op het bord uit 1648, hebben geschonken, dan wel zelf geschreven. De huidige ‘Librijemeesters’ zochten ze uit en geven toelichting.
Goudse Librijecafé
Datum: vrijdag 11 april
Tijd: van 14.00 tot 16.30 uur
Locatie: start in de Sint-Janskerk (ingang onder de toren), in de tweede uur verplaatsing naar de Chocoladefabriek
Toegang: gratis. Heeft u een Museumkaart of Rotterdampas? Bij betreden van de Sint-Janskerk wordt het zeer op prijs gesteld indien u deze wilt laten scannen.
Aanmelden: via e-mail