Sint-Jan onderdeel van
Het Grootste Museum van Nederland

In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het grootste museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen valt, is direct duidelijk wat de Sint-Jan in Gouda zo bijzonder maakt. Nergens ter wereld is een kerk waarin zoveel zestiende-eeuws gebrandschilderd glas bewaard is gebleven. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Laat je verrassen door de prachtige kleuren en het levendige spel van licht die deze langste kerk van Nederland een verstilde sfeer geven.

Luister naar het verhaal
van de Goudse Glazen

Omdat veel mensen niet konden lezen, werd gebruik gemaakt van beeldtaal. De hond, symbool van trouw, figureert zodoende in wel twintig ramen. Maar wat doet die beer aan de voeten van de koning?

Wandel met de audiotour in uw eigen tempo langs de gebrandschilderde ramen terwijl het verhaal van de Goudse Glazen wordt verteld. Voor kinderen is een speciale audiotour beschikbaar.

Ontdek de verborgen schatten

Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is er afgebeeld en waar herken ik die aan? Wie lieten zich begraven in de kerk? Hoe zat het ook alweer met de Beeldenstorm? De hoogtepunten in de kerken en synagogen van het Grootste Museum van Nederland hebben we voor je geselecteerd. Je ontdekt deze verhalen met de audiotour. Dwalend door de kerk of synagoge hoor je op iedere plek een ander verhaal. Je kunt ook kiezen voor een uitgestippelde tour, die alle highlights aan het licht brengt.