Nederlands primeur

2 mei 2015

Bron: Algemeen Dagblad

Door: de redactie

GOUDA – De Sint-Janskerk heeft een Nederlandse primeur. In het koorgedeelte is de toplaag van de vloer uitgevoerd in messing. Naast de kleine tegels, die in een patroon zijn neergelegd, zijn er ook grote platen. Die markeren de graven die hier in de bodem zijn aangetroffen. Het gaat ondermeer om de burgemeestersfamilie Van Rietveld.

Thed Vernooij van smederij Rombout uit Buurmalsen (Gelderland). - Foto Pim Mul

Het borstelen en schoonmaken van de vloer betekent dagenlang werk voor Thed Vernooij van smederij Rombout uit Buurmalsen.

We werken vaker met messing, maar zo’n complete vloer is nieuw. Volgens ons is het op deze manier nog nergens toegepast in Nederland. De Sint-Jan is dus de eerste.

Thed Vernooij (foto)

Smederij Rombout

Terwijl de toeristen zich ondertussen vergapen aan de Goudse Glazen, zoals de gebrandschilderde ramen worden genoemd, gaat Vernooij met zijn zacht zoevende borstelmachine van links naar rechts in het afgezette koorgedeelte. De gehele vloer wordt twee keer onder handen genomen. Vernooij: ‘De bedoeling is dat de vloer doffer wordt. En in de loop van de tijd wordt de vloer ook donkerder.

alle concerten en evenementen