KOOR RESTAURATIE NA ANDERHALF JAAR VOLTOOID

11 juni '15, is de gerestaureerde koorkerk officieel in gebruik genomen door de Commissaris van de Koning, de heer J. Smit.
Overzicht koorkerkvloer

Donderdag 11 juni 2015 was de feestelijke afsluiting van het project “Herstel fundatie en herinrichting koor Sint-Janskerk”.

Na een uitvoeringsperiode van ruim zestien maanden is de koorkerk weer in gebruik genomen voor zowel kerkdiensten als concerten en andere evenementen.

Deze restauratie was een zeer kostbare aangelegenheid. De totale projectkosten waren geraamd op ruim 2,3 miljoen Euro. Wij zijn dankbaar dat de Provincie Zuid-Holland als hoofdsponsor wilde optreden en 50% van de kosten voor haar rekening heeft genomen. Ook hebben diverse stichtingen en particulieren een financiële bijdrage geleverd. Voor ca. 20% van de investering zoeken we nog sponsoren.

Nederlands primeur

De Sint-Jan heeft een Nederlands primeur. In het koorgedeelte van de kerk is de toplaag van de vloer uitgevoerd in messing.

Naast de kleine tegels, die in een patroon zijn neergelegd, zijn er ook grote platen. Deze markeren de grafkelders die hier in de bodem zijn aangetroffen, o.a. van de burgemeestersfamilie Van Rietveld. Het borstelen en schoonmaken van de vloer betekende dagenlang werk voor Thed Vernooij van smederij Rombout uit Buurmalsen (Gelderland). Vernooij: ‘We werken vaker met messing, maar zo’n complete vloer is nieuw. Volgens ons is het op deze manier nog nergens toegepast in Nederland. De Sint-Jan is dus de eerste.’

“Amsterdam heeft de Nachtwacht, Den Haag het Meisje met de Parel en Gouda heeft de Goudse Glazen en een vloer als eyecatcher”.
Jaap Smit

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland

ScrollDown

Bekijk prachtige 360 graden panoramafoto’s gemaakt
voor, tijdens en na de restauratie.
klik op een van de onderstaande onderwerpen

Koorkerk

Restauratie

Grafkelders