RESTAURATIE SINT-JAN IN GOUDA AFGEROND

23 juni 2015

Bron: Nederlands Dagblad

Door: de redactie

De restauratie van de monumentale Sint-Janskerk in Gouda is zo goed als afgerond. Al is er volgens de website van de kerk financieel nog vijf ton nodig om deze geheel te bekostigen.

De messing vloer van het koor van de Sint-Jan in Gouda is ontworpen door Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort. | Foto: Harry Anders

De restauratie nam meer dan tien jaar in beslag. In 2004 werd een lichte verzakking van de kolommen van het hoogkoor waargenomen, waarna voorbereidingen werden getroffen dit te ondervangen. Gaandeweg is er werk bijgekomen. Verrassend waren bijvoorbeeld de vondsten van een grote hoeveelheid menselijke botten onder de vloer van de kerk en de vondst van de grafkelder van de burgemeestersfamilie Van Rietveld.

De resten van de familie zijn nog in onderzoek en worden in een aparte kelder aan de noordkant van het koor teruggelegd. Alle overige gevonden botten zijn onder de nieuwe vloer geordend opgeborgen. Dat is wel in tegenstelling tot de situatie in 1900, laat projectleider jan Zuurmond weten op de website die de restauratie intensief volgde. In 1900 werden de botten in de gaten gestort die waren gegraven voor het aanbrengen van houten palen. Juist deze houten palen zijn bij de huidige restauratie vervangen door betonnen, De totale kosten van de restauratie bedragen zo’n 2,4 miljoen euro.

alle concerten en evenementen