VRIENDEN VAN DE SINT JAN

WORD VRIEND VAN DE SINT JAN!

De Goudse Sint-Jan en de Goudse Glazen zijn voor het belangrijkste deel afhankelijk van
particuliere steun. Door Vriend van de Sint-Jan te worden, helpt u ons om dit belangrijke
monument te behouden voor toekomstige generaties. Met een minimum donatie* van
slechts € 22,50 ondersteunt u ook de educatieve projecten met scholen uit de regio en de
vele concerten in de Sint-Jan. Omdat de Sint-Jan als Culturele ANBI is aangemerkt, kunt u
uw gift voor 125% aftrekken van de belasting.

*leden van de Protestantse Kerk Gouda dragen al bij aan de instandhouding van de Sint-Jan: een donatie is daarom niet verplicht, maar natuurlijk altijd welkom!

 

VRIENDSCHAP KOMT VAN TWEE KANTEN

Als Vriend van de Sint-Jan ontvangt u van ons de Vriendenpas, waaraan een aantal voordelen zijn gekoppeld:

 • gratis entree voor twee personen gedurende het hele jaar;
 • 10% korting op artikelen in de museumwinkel en op de online museumshop;
 • gratis entree bij de eigen concertseries van de Sint-Jan;
 • korting op een selectie van de concerten in de Sint-Jan;
 • een uitnodiging voor de jaarlijkse Goudse Glazendag.

 

Ja, ik word vriend van de Sint-Jan

STICHTING BROEDERSCHAP SINT-JAN

STEUN DE SINT-JAN

De Stichting Broederschap Sint-Jan heeft als doel om vanuit het bedrijfsleven het rijke cultuurgoed van de Goudse Sint-Jan financieel te ondersteunen. Momenteel zijn ruim 40 bedrijven uit de Goudse regio aangesloten.

EXCLUSIEVE GASTVRIJHEID

Als lid van de Stichting Broederschap Sint-Jan maakt u deel uit van een bijzonder netwerk van ondernemers, welke ondernemers minimaal een keer per jaar bijeenkomen in de Sint-Jan en  beschikt u – op vertoon van de vriendenpas – over exclusieve privileges zoals:

 • Gratis entree door twee personen gedurende het hele jaar;
 • 10% korting op artikelen in de Museumwinkel en op de online museum shop;
 • Gratis entrée tot eigen concert series van de Sint-Jan;
 • Korting op een selectie van concerten in de Sint-Jan;
 • Een exclusief diner in het koor van de Sint-Janskerk voor u en uw partner;
 • Een uitnodiging voor de jaarlijkse Goudse Glazendag;
 • Toezending van (digitale) nieuwsbrieven over de activiteiten welke in de Sint-Jan plaats vinden.

 

Tevens kunt u (op afspraak!) gebruik maken van de volgende faciliteiten:

 • Gratis rondleiding met uw personeel en/of zakenrelaties onder leiding van een bekwame gids (max. 2 keer per jaar);
 • Onder begeleiding een bezoek aan de toren, het orgel, de kerkzolder of andere locaties die de Sint Janskerk rijk is;
 • Bezichtiging van de cartons, de originele werktekeningen van de glazen en een kijkje in de kluis waar dit waardevolle bezit is opgeborgen;
 • 25% korting op de kale huur van de Sint-Jan, indien u voornemens bent een vergadering, congres of diner te organiseren (max. 1 keer per jaar).

GOUDSE GLAZEN UITGELICHT

Jaarlijks worden rond de kerstdagen de wereldberoemde gebrandschilderde ramen van binnenuit aangelicht. De Sint-Jan vormt dan een uniek ‘decor’ voor Gouda bij Kaarslicht. Het project is geheel gefinancierd en uitgevoerd door bedrijven uit de Stichting Broederschap Sint-Jan. Zie onze site; GoudseGlazenUitgelicht.nl , voor een sfeerimpressie.

ORGANISATIE EN MISSIE

Missie
De missie van de Broederschap Sint-Jan is het rijke cultuurgoed van de Sint-Janskerk te Gouda te bewaken door middel van geldelijke ondersteuning en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

Culturele ANBI  (i.o.)
De Broederschap Sint-Jan staat bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling. (i.o.)

Per 1 januari 2012 is de nieuwe Geefwet van kracht geworden, waardoor het voor zowel particulieren als bedrijven nog interessanter wordt om een culturele instelling als de Stichting Broederschap Sint-Jan financieel te ondersteunen. Meer informatie over de Geefwet is te vinden op https://anbi.nl/culturele-anbi/

 Kijk voor meer informatie op de site van de broederschap > broederschapsintjan.nl

GIFTEN EN LEGATEN

SCHENKEN

Iedere gift is meer dan welkom. Er zijn allerlei bestemmingen denkbaar om uw gift passend te besteden. En ook zijn er aantrekkelijke fiscale mogelijkheden waarover wij graag met u verder praten, zoals een periodieke schenking.

 

NALATEN

U kunt ook bij testament de Sint-Jan tot erfgenaam benoemen, of een legaat nalaten in de vorm van een specifiek bedrag of voor een specifiek doel.

 

ANBI

De Stichting Goudse Sint-Jan is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor heeft u als particulier verschillende mogelijkheden om giften van de inkomstenbelasting af te trekken. De Sint-Jan zelf hoeft over schenkingen of erfrechtelijke verkrijgingen geen erfbelasting te betalen. Daarnaast is de Stichting Goudse Sint-Jan een Culturele Instelling, wat betekent dat een schenking op grond van de Geefwet extra belastingvoordeel oplevert.

Contactgegevens

Stichting Goudse Sint-Jan
Achter de Kerk 2
2801 JW  Gouda

Telefoon: 0182-512684

E-mail: info(@)sintjan.com

Bankrekening: NL93 INGB 0000381399

Kamer van Koophandel nummer: 41172481

RSIN: 804110232

WORD VRIJWILLIGER!

Een bijzondere manier om de Sint-Jan te steunen is door vrijwilliger te worden. Momenteel zijn er ruim 120 vrijwilligers actief van museumwinkel tot koffieschenken tijdens concerten en recepties. Alleen door hun inzet is het mogelijk om dit enorme monument toegankelijk te houden voor bezoekers en om in de Sint-Jan concerten te kunnen organiseren.

MEDEWERKER MUSEUMWINKEL

op vrijwillige basis voor ca. 4 tot 8 uur per week
Samen met een collega ontvang je bezoekers aan de Sint-Jan uit binnen- en buitenland. Je rekent entreekaartjes af, verkoopt concertkaarten en producten uit onze prachtige museumwinkel. Daarnaast geef je uitleg over de audiotour en ga je het gesprek aan met onze gasten.
Wij zoeken een enthousiaste, stressbestendige en collegiale vrijwilliger. Kennis van de Engelse taal is een must, andere talen een pre en je hebt affiniteit met zowel de kerkelijke als museale waarde van de Sint-Jan.

Aanmelden kan bij Corella Verbeek, officemanager Stichting Goudse Sint-Jan, via info(a)sintjan.com of op 0182-512 684.

VRIJWILLIGER KLEIN-ONDERHOUD EN EVENEMENTEN

op vrijwillige basis voor circa 4 uur per week
In een klein team van vrijwilligers help je zowel Kerkbeheer met het (klein) onderhoud aan de Sint-Jan, als de Stichting Goudse Sint-Jan met evenementen in de kerk. De werkzaamheden voor Kerkbeheer betreffen het vervangen van lampen, onderhoud aan meubilair en bijvoorbeeld schilderwerk binnen. Daarbij kun je in overleg ook gevraagd worden om te helpen met op- en afbouw van evenementen en ter ondersteuning van de koster/beheerder tijdens evenementen en huwelijken.
Wij zoeken een handige en gastvrije collega. Inroosteren is in overleg en flexibel, maar er kan ook voor een vast dagdeel worden gekozen.

Je kunt je aanmelden bij Jan Zuurmond, onderhoudscommissie Sint-Jan via j.zuurmond(a)pkngouda.nl of Jaap van Rijn, coördinator Stichting Goudse Sint-Jan via coördinator(a)sintjan.com of 06-4838 1257.

GASTHEER OF GASTVROUW

op vrijwillige basis voor 4 tot 8 uur per week
Samen met de collega’s van de museumwinkel ontvang je de bezoekers aan de Sint-Jan. Je deelt de audiotours uit, zorgt voor toezicht op de entree en beantwoordt vragen van bezoekers. Het inroosteren is in overleg en flexibel, maar er kan ook voor een vast dagdeel in de week worden gekozen.
Wij zoeken een gastvrije en proactieve collega. Engels is een must, andere talen een pre en je hebt affiniteit met de kerkelijke en museale waarde van de Sint-Jan.

Je kunt je aanmelden bij Corella Verbeek, officemanager Stichting Goudse Sint-Jan, via info(a)sintjan.com of op 0182-512 684.

CATERING

op vrijwillige basis
In een team van vrijwilligers ondersteun je bij het verzorgen van lunches en recepties, het schenken van koffie/thee en drankjes tijdens concerten en symposia. Het inroosteren is op flexibele basis, waarbij je zelf kunt bepalen hoe vaak je ingeroosterd wordt. Je bent representatief en gastvrij en je hebt affiniteit met zowel de kerkelijke als museale waarde van de Sint-Jan.

Aanmelden kan bij Corella Verbeek, officemanager Stichting Goudse Sint-Jan, via info(a)sintjan.com of op 0182-512 684.